KÖZÉLET

Medián: a többség a kormányt okolja Budapest pénzügyi nehézségeiért


A budapestiek inkább jónak tartották, hogy a főváros a lakógyűlés keretében kikérte az itt lakók véleményét - derül ki a Medián és a 21 Kutatóközpont felméréséből. A megkérdezettek többsége szerint a kormánynak hozzá kellene járulnia a Lánchíd felújításának költségeihez.

Az első Budapesti Lakógyűlés résztvevői 5-ös skálán 3,6-ra értékelték, vagyis inkább jónak tartották Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezését, vagyis azt, hogy az elmúlt hónapban négy kérdésben kérte ki a főváros a budapestiek véleményét. A Budapest pénzügyi helyzetéről szóló két kérdésről, a Lánchídhoz megígért kormányzati hozzájárulásról, illetve a Lánchíd új forgalmi rendjéről összesen 136 ezer budapesti nyilvánított véleményt. Karácsony nemrégiben arról is beszélt, lesz még ilyen lakógyűlés Budapesten.

kutatás
Kép: /Medián és a 21. Kutatóközpont

 

A Medián és a 21. Kutatóközpont által, a budapestieket reprezentáló, 1000 fő megkérdezésével végzett telefonos kutatásból az is kiderül, hogy a lakógyűlés résztvevői értékelték a leginkább a Budapesti Lakógyűlés kezdeményezését.

A megkérdezett budapestiek több mint kétharmada (69 százalék) szerint a kormánynak figyelembe kell vennie a Budapesti Lakógyűlés eredményét. Így vélekedik a kormánypárti szavazók több mint egyharmada (39 százalék) is. Ha így vesszük, azzal, hogy a kormány nem enyhíti, hanem még növelné is a Budapestet sújtó elvonásokat, élésen szembemegy a budapestiek jelentős részének véleményével, köztük nem kevés Fidesz-szavazóéval.

kutatás
Kép: /Medián és a 21. Kutatóközpont

 

Még ennél is nagyobb, a háromnegyedet meghaladó (77 százalék) többség mondja azt, hogy a kormánynak hozzá kellene járulnia a Lánchíd felújításának költségeihez. Mint ismert, a főváros és a kormány abban állapodott meg, hogy a Lánchíd felújításának mintegy 27 milliárd forintos költségéhez a kormány 6 milliárd forint támogatást ad. Bár ez az összeg nagyjából megegyezik azzal, amennyit a fővárosnak a Lánchíd felújítása után ÁFA-ként amúgy is be kell fizetnie az államkasszába, a kormányzati támogatás a mai napig nem érkezett meg. A Lánchíd felújítása a főpolgármester korábbi nyilatkozatai szerint a költségkereteken belül maradva az eredeti terveknél is korábban zárul, várhatóan augusztus végéig a gyalogjárdák is elkészülnek.

kutatás
Kép: /Medián és a 21. Kutatóközpont

Beszédes a kutatásnak az az adata is, amely szerint

a fővárosiak többsége (54 százalék) a kormányt okolja Budapest pénzügyi nehézségeiért, csak 23 százalék véli úgy, hogy ez a főpolgármester hibája. A kormánypárti szavazók kivételével minden társadalmi csoportban többségben vannak azok, akik a város nehéz anyagi helyzetéért a kormányt tartják felelősnek.

kutatás
Kép: /Medián és a 21. Kutatóközpont

A  közvélemény-kutatást a Medián és a 21 Kutatóközpont készítette. A kutatás eredményei egy úgynevezett omnibusz kutatásból származnak, vagyis több, különböző megrendelő kérdései alapján kerültek összeállításra a kérdőívek. 

(Kiemelt kép: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség)