STÍLUS

Nagyobb és még hangulatosabb lett a Károlyi-kert


A korábban magas kerítéssel elválasztott, a Károlyi-palota ölelésében elterülő udvarrészt zöldítették és összenyitották a parkkal. Így nem csak a kert lett nagyobb, de a látvány is sokkal harmonikusabb.

Ami egykor a főurak magas fallal elkerített privát kertje volt, az mára a belvárosi gyerekek és a közeli egyetemisták, irodisták pihenős parkjává vált. 

Törzsgyökeres belvárosi gyerekként ez a kert a falatnyi zöldjével maga volt a Paradicsom. Ez volt a mi grundunk, őserdőnk, tündérkertünk, ahol minden bokornak és tekergő kavicsos útnak külön legendája volt. 

Itt áll az ország egyik legidősebb fehér eperfája, a megmaradt „zöld villamosok” egy még használatban lévő darabja, és itt élte boldog és hosszú életét Károly, és él utódja Tapi. A pesti városfalon belül húzódó kert magas rangú egyháziak majd polgárok és nemesi családok kezén forgott, a névadó Károlyi-családhoz 1768-ban került az ingatlan.

-
Kép: Bartha Dorka /Énbudapestem

A 20. század első feléig magas kőfalak vették körbe a zöldellő oázist, így az itt lakók csak a házak magasabb emeleteiről élvezhették a kertet, és a népnek csak az utcára ömlő hűs illatáradat jutott. Első alkalommal a Tanácsköztársaság alatt, 1919-ben nyíltak meg a kapuk, majd rá tíz évre, 1929. januárjában végleg a nagyközönségé lett a zöld pázsit (igaz, eleinte csak belépőjegy ellenében).

A 20. század során gyakran változott a kert arculata, volt metróépítés felvonulási területe is – ami rendesen hazavágta. Az ezt követő 1981-es felújításkor készült el a szökőkút első változata, mai arculatát pedig nagyrészt 1996-ban kapta. Azóta is évről évre változik a kert, a korábbi árvácskás-tulipános idénynövényes ágyásokat átvette egy fenntarthatóbb, kicsit burjánzóbb és vadabb flóra, de a kert csak még lenyűgözőbb lett ettől a természetességtől. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

A legújabb és legnagyobb változás pedig a most tavasszal elkészült összenyitás. A petőfi irodalmi Múzeum otthonául szolgáló Károlyi-palota udvarát elválasztó magas kerítéseket lebontották, így a régi, harmonikus látványt élvezhetjük, ahogy a szemünk akadály nélkül siklik végig a szökőkúton túlról, át a kerten egészen a palota homlokzatáig. 

Az új részen szabadon mozgatható székek és padok vannak, ami szuper, mert mindig lehet a fák árnyékába mozogni, ha a napon túl meleg lenne. Illetve most vettük észre – ami a legcsodálatosabb változás – hogy az egész parkból eltűntek a „Fűre lépni tilos" táblák, így új élettel telt meg a Károlyi-kert. Napoznak, tollasoznak, fűben heverészve olvasgatnak az emberek, amit korábban a középső nagy gyepeken a szigorú táblák árnyékában nem lehetett.