STÍLUS

Karcsi, Tapi és Pistike – négylábú kedvencek élete a Károlyi-kertben


Mivel érdemelt ki magának szobrot a Belvárosban Karcsi, a belga óriás nyúl, mit örökölt tőle fajtársa, Tapi, és mégis mi köze ennek az egésznek Pistikéhez, aki mókus.

Sokan nem tudják, miért áll egy nyulat formázó szobor az V. kerületi Károlyi-kert közepén.

Nos, a szobor a Petőfi Irodalmi Múzeum mögötti park első hivatalos házikedvencét hivatott ábrázolni, Karcsi, a belga óriás nyúl ott élte le életét, a kert gondozóinak felügyelete alatt.

Azt persze senki sem tudja biztosan, hogy miként került a négylábú a belvárosi köztérre, de a feltételezett szálak azért egy irányba vezetnek: Karcsi húsvéti ajándéknyúlként éldegélhetett pár hónapot eredeti gazdáinál, akik aztán vélhetően megunták, és a parkban eresztették szabadon.

A Károlyi-kert kertészei ezután találtak rá az akkor még fiatal kisnyuszira az egyik bokor aljában és annyira megszerették, hogy kijárták a helyi önkormányzatnál, hadd tartsák meg az állatot. Ez sikerült, úgyhogy Karcsi gondozói a kertészek lettek, akik etették-itták, állatorvoshoz vitték, és napjában többször a ketrecéből is kiengedték szaladgálni – általában reggelente, amikor a park még zárva volt, valamint a délutáni órákban a gyerekek legnagyobb örömére.

@enbudapestem Karcsi és Tapi előtt egy Pistike nevű mókus volt a kert sztárja! A négylábú cukiságokról az enudapestem.hu-n olvashattok! #husvet #easter #bunny #budapest #enbudapestem #enbudapestemhu #károlyikert #karcsi #tapi #pistike #foryou #foryoupage #magyar #magyartiktok #hungary #fyp ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Karcsi végül mintegy hét évig élvezte a Károlyi-kerti hasziendát, mielőtt örök álomra hajtotta volna a fejét: Fekete Géza Dezső 2016-ban átadott szobra és Turbuly Lilla A Károlyi-kert nyuszija című mesekönyve a biztosíték arra, hogy Karcsi emléke nem merült feledésbe halála után sem. Ráadásul a mesekönyvből azóta már színházi előadás is készült.

Karcsi ketrecébe azóta másik nyuszi költözött. Őt úgy hívják, hogy Tapi.

Az új lakó szintén mentett nyuszi, viszont nem tölti az egész évet a parkban, csak a tavaszi-nyári időszakban van ott, a hűvösebb évszakokat melegebb „éghajlaton” vészeli át.

Húsvét alkalmából szerettük volna mi is meglátogatni, de a rossz idő miatt Tapi még nincs a Károlyi-kertben, a ketrecére kihelyezett tábla jelezte, hogy a jóidővel együtt fog visszatérni a park kapui közé.

Pistike, a mókus

Kevesen tudják, hogy Tapi és Karcsi előtt más állandó lakója – igaz, nem valódi házikedvence – volt a kertnek, Pistike, a mókus.

Pisti az 1933-as Kis Újság egyik hasábjában is szerepelt, ahol arról írtak, hogy a mókus eredetileg két társával érkezett a parkba, viszont őket feltehetően a környéken ólálkodó macskák elvitték, ezért társak hiányában Pisti a kertbe látogató emberekkel kokettált. A kisállat olyan barátságos volt, hogy rendszeres látogatói is lettek. Sőt, régi ismerőseinek már a kabátjára, a vállára is ráugrott, úgy vette el tőlük a csemegét – írja a cikk.

(Kiemelt kép: Göröntsér Vera/Köztérkép)