KÖZÉLET

Bajban a főváros: pénzügyi túlélőprogram kidolgozását jelentette be Kiss Ambrus


A főpolgármester-helyettes csütörtök délután, sajtótájékoztatón ismertette Budapest jelenlegi anyagi helyzetét.

Az általános főpolgármester-helyettes azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy ismertette, miként alakult a főváros anyagi helyzete Karácsony Gergely megválasztása óta.

2020 elején 186,2 milliárd forint volt a főváros számláján, 2023 januárjában azonban már csak 10,1 milliárd forint, ám ez is csak azért maradt, mert márciusban megérkezett az idei első iparűzési adóbevétel. Ez évente összesen háromszor érkezik, márciusban, május végén és szeptemberben.

Kiss elárulta: az elmúlt években a város kiadásai csak nőttek, ám bevételei nem. A működési kiadások nagy részét szerinte a kormány intézkedései dobták meg mintegy 197 milliárd forinttal, ezt többek között a szolidaritási hozzájárulás (67,6 mrd), a bérek növekedése (45 mrd) és a közösségi közlekedésből kieső bevételek pótlása (81 mrd) teszi ki, valamint az MNB monetáris politikájának köszönhetően megnövekedett kamatkiadások.

Mint fogalmazott: ha kormány csak azt a 80,5 milliárd forintot meghagyta volna a fővárosnál, amit az iparűzési adóval vont el, most nem állna itt és nem egy újabb válságkezelő sajtótájékoztatót tartana, hanem Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettessel a Petőfi híd felújításán dolgoznának.

Kiss elárulta azt is, hogy tárgyalt a Miniszterelnökség, valamint a Bel- és Pénzügyminisztérium képviselőivel, azonban ők nem tudták a kormány támogatásáról biztosítani. Ezért a főváros túlélőprogram kidolgozására készül, melynek bemutatására a jövő héten kerül sor.

Karácsony Gergely főpolgármester részéről két kikötés érkezett a túlélőprogrammal kapcsolatban:

  • a közszolgáltatások jelenlegi színvonalának meg kell maradnia,
  • továbbá a béreket ki kell fizetni.

A program kidolgozására azért is van szükség, mert mint Kiss ismertette, a jelenlegi adatok szerint június elejére átlépik az úgynevezett mínusz 25 milliárd forintos túlélő vonalat, augusztus végén pedig a mínusz 75 milliárdot, ez azt jelenti, hogy nyár elejére fizetésképtelenné válhat a Fővárosi Önkormányzat.