KULTÚRA

Neked melyik a kedvenc dalod Budapestről?


Budapest nyáron sokkal szabadabb, ahogy a dal is mondja, és abban talán mindannyian egyet is értünk, hogy Budapest nem pusztán egy nagyváros, hanem sok tekintetben egy életérzés. A főváros hamarosan új nyitányt, vagyis egy új zeneművet fog kapni – ennek apropóján megkérdeztünk néhány ismert magyar zenészt, hogy nekik melyik dal jut eszükbe Budapestről.

Na, de miről van egyáltalán szó: a Budapesti Fesztiválzenekar korábban pályázatot hirdetett egy új Budapest-nyitányra, vagyis a főváros 150. évfordulójára új zenemű fog születni, amit szeptemberben hallhatunk majd először. A pályázat eredményhirdetése szombaton lesz a Zeneakadémián. 

Hogy mitől aktuális egy saját születésnapi zene Budapestnek? Nos, például azért, mert 1923-ban a város egyesítésének 50. évfordulójára a főváros akkori vezetése nem kisebb nagyságokat kért fel, mint Kodály Zoltánt, Bartók Bélát és Dohnányi Ernőt, hogy komponáljanak egy-egy zeneművet a jeles alkalomra. Így született meg a Psalmus Hungaricus, a Táncszvit és az Ünnepi nyitány.

Ebből fakadóan kézenfekvő ötlet, hogy 100 évvel később egy új zenemű szülessen Budapest 150. évfordulójára.

Ám talán mindenkiben él egy (vagy több) olyan dal, egyfajta személyes soundtrack, amelyről eszébe jut mindaz, ami számára Budapestet jelenti. Személyes Budapest-dalukról három jól ismert magyar zenészt kérdeztünk: Metzker Viktóriát, Prieger Zsoltot és Balázsovics Mihályt, azaz Tinket.

Metzker Viki hosszú ideje az elsőszámú DJ-k egyike Magyarországon, nem mellesleg született budapesti. Amikor megkérdeztük, hogy neki melyik az ultimate Budapest anthem, azt válaszolta, hogy

 „a ’Budapest nyáron’ fesztiválszezon idején minden évben legalább egyszer előkerül a kocsiban. Őrületesen jól tud hangolni a nyárra, plusz 20 éves kislány voltam akkor, amikor ez volt az Animal Cannibals egyik legnagyobb slágere, szóval van benne még egy olyan nosztalgiafaktor is, ami plusz jó érzéssel tölt el.”

„Nekem az első, ami beugrik ennek kapcsán, az Cseh Tamás. A dal címe pedig ’Budapest’, amit Másik Jánossal jegyez közösen" – ezt már az Anima Sound System atyamestere, Prieger Zsolt válaszolta kérdésünkre.

„Cseh Tamás és Budapest - nekem egy. Egy és oszthatatlan, mint mag és a héja. Budapest az én városom, főleg a kreatív, zsizsgő, német-zsidó Budapest, mert az az én hazám, a szépernős, szomorydezsős, ami félig-meddig már elveszett, ugye. De aztán kaptam helyette kamaszkoromban csehtamásos-másikjánosos, nem kevésbé költői és szerelmes Budapestet, ahol maradni fogunk, amíg csak élünk, hiába is költöznénk közben máshova."

Balázsovics Misi szintén von haus aus fővárosi, akit a legtöbben a Slow Village, illetve a Mulató Aztékok formációkból ismerhetnek a hiphop szubkultúra rajongói. Természetesen neki is van személyes Budapest-betétdala:

„Örök Bépé kedvencem Bankos és Norba ’Sehol Se Jobb’-ja, ami annyira erős, hogy Norba verzéjéig néha alig jutok el, mivel Banki annyira sűrű vizualitással bombáz és oly' hosszan benne, hogy csak kapkodom a fejem. Egyébként baromi nehezet kérdezel, mert ott van még Németh Leheltől a ’Járom az utam’, sőt, van még egy, a ’Budapest’ HRK-tól. Iszonyat nagy zenék.”

 

 

Szóval Budapest hamarosan új nyitánnyal gazdagodik a 150. évfordulójára, azonban a főváros természetesen ennél sokkal szélesebb spektrumban ihleti meg az itt élőket, illetve az ide tartozókat. 

Neked melyik a kedvenc dalod, amelyről Budapest jut eszedbe?