STÍLUS

Pihenés a vízparton – stégekkel, nyugágyakkal készült el a pesterzsébeti Duna sétány


Amiért alig várjuk a melegebb tavaszi estéket – megnéztük a frissen elkészült XX. kerületi Duna-parti sétányt, ahol tényleg vízközelben tudunk majd lazulni.

Mit ad nekünk a folyó?

Nagyon sokan és nagyon sokszor elmondták már, mekkora ajándék a városnak a Duna, és hogy milyen hatalmas, egyelőre sokszor kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a partjaiban. Akár a belvárosi szakaszoknál, ahol a 2021-es nyáron a Valyo RAKPART projektje megmutatta, milyen szuper hely lesz a két sávos dübörgő autó útból, ha azt a sétálók, bringások, tollasozók, színes padok és növények kapják meg. Vagy hogy a legmelegebb nyári napokon micsoda enyhet adó egy csobbanás a rómain vagy a Kopaszi-öböl strandján, esetleg egy séta az árnyékos csepeli Kolonics sétányon és a soroksári Molnár-szigeten, vagy csak egy fröccs a Népszigeten

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

Idén nyárra újabb ígéretes hellyel bővült a budapesti vízparti helyek sora, ugyanis elkészült a 20. kerületben a pesterzsébeti szakasz új Duna sétányának első üteme. A Gubacsi hídtól induló, a jódos-sós fürdő strandja mellett húzódó, és egészen a Vizes játszótérig nyúló sétánnyal a korábban elhanyagolt és szétszabdalt partszakaszt tették egybefüggően sétálhatóvá.

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

Milyen lett az új sétány?

A sétány elején és a strad végénél nyitott új lejárónál is helyeztek ki bringatárolókat, ha valaki azzal érkezik, itt lezárhatja a kerékpárját. Fontos, hogy a sétány körbekerített, a nyitvatartási ideje nyáron (május 1. és szeptember 30. között) 6:00 – 22:00, télen (október 1. és április 30. között) 7:00 – 20:00.

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

A kanyargó sétaút vonalvezetését a helyiek kérésére módosították úgy, hogy kevesebb fát kelljen kivágni, így az itt található 129 fából csupán 4 menthetetlen példányt vágtak ki, de helyettük ültettek 38 új csemetét. A kora  márciusi időben még képeken kopárnak kinéző szakasz nyáron azért nagyon más arcát mutatja majd, amint kizöldül a természet. 

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

A sétány mentén sok-sok padot találunk, van közte pár napelemes, töltős-wifis okospad is, illetve két sakkasztalt is kihelyeztek, és ivókutat is találtunk.

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

De a szakasz igazi sztárjai és újdonságai a stégek, vagyis ezek részben cölöpökön álló „víziállások”, részben a Dunán lebegő „úszóművek”. A szakaszon összesen 6 darabot számoltunk, ezek kicsit mind más-más funkcióval és hangulattal bírnak. Van a klasszikus, a víz fölé mélyebben benyúló nézelődős és vannak igazi, régóta vágyott, a víz fölötti ücsörgésre alkalmas stégek. 

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

A kedvencük természetes a legnagyobb, központi elem, aminek nem csak a szélén lehet ücsörögni, de napozóágyak és egy pihenőháló is van. Mindegyik vízi építmény esetében azért arra figyeljünk, hogy betartsuk a szabályokat és a feltüntetett teherbírásukat, amit kis táblákon a pallók mellett olvashatunk.

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

Mindenképpen megvan a helyben a potenciál, hogy az eddiginél is népszerűbb legyen (a felújított Hullám csónakházak és éttermek miatt eddig is sokan jártak erre). Alig várjuk, hogy az igazi jóidő beköszöntével visszamehessünk, és lássuk, hogyan telik meg élettel a hely, hogyan használják az emberek a Duna-partot, ha van lehetőségük vízközelben lenni.

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

A projekt a 2018-as TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázat keretében valósult meg, de az eredeti tervekhez képest forráshiány miatt kicsit rövidebb szakasz készült el az első ütemben, az előirányzott 900 méter helyett 600 méteres a szakasz. A sétány végén álló játszóteret is felújították, illetve egy másik projekt keretében kültéri fitnesz parkot is létesítettek itt.

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

Egyedül ami zavaróan hatott – és ronthatja az élményt, ha nem változik – hogy ahol víz van, ott bizony madarak is vannak, akik nem válogatnak, hogy valami a stég padja vagy farönk, demokratikusan összakakilnak mindent.