KULTÚRA

100. születésnapján egykori barátja, Kurtág György avatta fel a Ligeti Györgyről elnevezett utcát


Ugyan szembementek a világhírű zeneszerző akaratával, de egy gesztussal mégis tiszteletben tartották és teljesítették azt. Budapesti lakóháza falán emléktáblát is avattak.

„Boldog vagyok, hogy a hátra lévő időmet egy olyan épületben tölthetem, amely a Ligeti utcában található”

– mondta beszéde vége felé Kurtág György világhírű zeneszerző szintén világhírű zeneszerző barátjának 100. születésnapján, 2023. május 28-án, vasárnap. Ligeti György nevét ugyanis mától utca viseli Ferencvárosban – az eddigi Imre utcát nevezték át. Ebben az utcában található a Budapest Music Center (BMC), és éppen a BMC épületének falán kapott helyet az utcanévtábla. És hogy Kurtág idézett mondata is teljes értelmet nyerjen: ő évek óta a BMC-ben él.

A Ligeti György utca avatóünnepségén számos komolyzenei világsztár volt jelen, ők szombaton este adtak koncertet a magyar zeneszerző születésének évfordulója alkalmából. De ott volt Ligeti György özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti is.

-
Kép: Hrotkó Bálint/BMC

 

Kurtág György Ligetivel való barátságának egyik párizsi állomását elevenítette fel beszédében: Ligeti 1957 karácsonyának estéjén érkezett életében először Párizsba, és a már néhány hónapja ott élő Kurtág várta őt a vasútállomáson, azonban onnan nem Kurtág lakására, hanem vendégségbe mentek, és az előnyből induló, de még nem túl veretes helyismerettel rendelkező Kurtág helyett Ligeti iránymutatása alapján jutottak el a címre: Ligeti ugyanis előre feltérképezte a várost, és vakon ismerte Párizs összes utcáját és utcanevét.

„Mindig, mindenhol tökéletesen tájékozódott. Térképeken éppúgy, mint partitúrákban. Különleges viszonya volt az utcákhoz. A partitúrái is mintha bonyolult szerkezetű városok térképei volnának. Párhuzamos, merőleges, átlós, kacskaringós utcák és utak. Mindig tudta az utat, és mutatta. Ha nem követtem, az az én fogyatékosságom volt”

– mondta Kurtág. Aztán felidézte Ligeti egyik korábbi nyilatkozatát is, amelyben Bartók Bélára emlékezve – aki kikötötte, hogy addig nem nevezhetnek el róla utcát Budapesten, amíg Hitler vagy Mussolini nevét itt közterület viseli – azt mondta: „Rólam ne nevezzenek el semmit, de ha mégis, akkor legyen az »Ligeti György tévút«”.

Ennek ellenéra ma már tehát utca viseli Ligeti György nevét, azonban kérését mégis tiszteletben tartották, sőt teljesítették, ugyanis az új, „Ligeti György utca” feliratú tábla alá elhelyeztek egy másik táblát is. Az áll rajta:

„Tévút”.

Kurtág György azzal zárta beszédét, hogy ha egyszer majd róla is utcát neveznek el, akkor az csakis mellékutcája lehet a Ligeti György tévútnak.

Két nappal korábban, május 26-án, pénteken Budapest Főváros Önkormányzata és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete emléktáblát állított Ligeti 100. születésnapja alkalmából, egykori budapesti lakóhelyén, az Alkotmány utca 4. szám alatt.

-
Kép: Karácsony Gergely/Facebook

 

Karácsony Gergely főpolgármester avatta fel az emléktáblát, beszédében azt mondta: „Ligeti György a világ legnagyobbjai közé tartozott már Budapesten is, de a Nyugat adta meg neki azt a tiszteletet és megbecsülést, ami egy korszakos zseninek jár. (...) Zenei sokszínűségét a csillapíthatatlan megismerésvágy, a határok átlépése, az abszurd, a groteszk, a fantasztikum és az illúziók kedvelése, valamint a technikai tökéletesség igénye jellemezte".

A főpolgármester Facebook-oldalán is megemlékezett az eseményről, posztjában azt írta: „Most, hogy Budapest 150. születésnapját ünnepeljük, jó alkalom van rá, hogy fejet hajtsunk olyan óriások előtt, akik szeretett városunkat a kultúra egyik fellegvárává, megannyi művészeti ág bölcsőjévé tették. Az éppen 100 évvel ezelőtt született Ligeti Györgynél aligha találhatnánk méltóbbat rá.”

Kurtág György és Ligeti Vera az emléktábla avatásán is ott volt.

(Kiemelt kép: Hrotkó Bálint/BMC)