KULTÚRA

A romkocsmák felemelkedése, tündöklése és jelene – nézz dokufilmet a bulinegyedről


Hamisítatlan budapesti sztori, és mára a város nevezetességeinek megkerülhetetlen elemei a romkocsmák és a bulinegyed. De honnan indult a történet, milyen csillagok együttállása kellett ahhoz, hogy az első romkocsmák megnyithassanak? Hogyan és mitől alakult át a bulinegyed az évek során? Péterfy Bori kézenfog minket, és a hétfőnként a YouTube-on új részekkel jelentkező „Romokból” című dokumentumfilm-sorozattal nosztalgikus fejest ugorhatunk ebbe a világba.

Kicsit fájdalmas, hogy ma már történelem az, ami a fiatalságunk volt, közben meg micsoda szerencse, hogy nekünk még voltak olyan péntek esti Szimplázásaink, amikor nem kellett a turistákkal együtt sorban állni a Kazinczy utcában. De mielőtt a személyes emlékeinkben elmerülnénk, inkább nézzük meg, kik adták nekünk ezeket az élményeket, és mi minden történt az elmúlt 20 évben, a korai Kispál koncertektől a romkocsmák hőskorán át a bulinegyed felvirágzásáig. 

Ki nézze meg a filmeket

Egyrészt az, akinek hevesebben ver a szíve, ha meghallja azt, hogy Tilos az Á, Ráckert, ZP, Szóda, Mumus, Kultiplex, MÜSZI, Kuplung, Sirály… De az is, aki besétál a mai Szimpla kapuján és ámulva áll a kaotikus káoszban, hogy ez hogyan került ide, és mi a titka, vagy egy fröccs fölött mereng a Kőlevesben, hogy milyen jó is ez a kert itt a város közepén, hogy került ide? 

 

A hőskorszak

Az első két epizód az underground és romkocsma kultúra meghatározó, kultikus helyeit és olyan helyek alapítóinak a történeteit mutatja be, mint például a Tilos az Á, Ráckert, Szimpla, Szóda, Zöld Pardon, Grund. A első pionírok, a vendéglátásba ezernyi más területről (géplakatostól a bölcsészig) belevágó legendás alapítókon túl művészek, zenészek, egykori pultosok, újságírók, történészek is megszólalnak a dokumentumfilmben.

A Kádár-rendszer romjain épült, és az underground kultúra emblematikus helyszínéről, a Tilos az Á-ról mesél Németh Vladimir (Vova) és az itt pultuzó Szabó Győző, a Szimpláról Zsendovits Ábel mellett Linczényi Márkó és a fiatalságát itt töltő Závada Peti, a ráckerti fröccsökről Ónodi Eszter.

„Azzal főztünk, ami van”

A közös mindegyik frissen nyíló kocsmában az volt, hogy az alapítók akartak egy olyan helyet, ahol össze lehetett futni, egy nagyobb nappali, ahol izgalmas emberek keveredhetnek. Azt hozták létre, sokszor a puszta két kezükkel, lomizott, máshonnan leselejtezett bútorokkal, ami nekik a legjobban hiányzott a kora 2000-es évek Budapestjéből. 

A dokumentumfilm nagy erénye nem csak a sok személyes történet és emlék, hanem a korabeli felvételek, koncertrészletek, interjúk is pár percre tényleg vissza csöppenhettünk az ős-Szóda pultja előtti zsibongásába, vagy a Sirály kaotikus estéibe.

 

A Romokból minden hétfőn jelentkezik a YouTube-on újabb, nagyjából 20 perces résszel.