KÖZÉLET

Nem jelent konfliktusforrást a 280 szobás szálloda Erzsébetváros szerint


Május elején jelentették be, hogy egy 280 szobás szállodát építenek a Kazinczy utcában az egykori táncművészeti főiskola helyén. Megkerestük a VII. kerületi önkormányzatot, hogy a beruházás szerintük nem jelent-e újabb konfliktusforrást az egyébként is terhelt bulinegyedben.

Az egyébként meglehetősen kalandos történetű Kazinczy utca 40-48. alatti területet 2021-ben vásárolta meg a Forestay Group. Ahogy a 24.hu korábban összeszedte, a csoport mögött Botos Bálint és Németh Péter állnak. Botos 2015–2019 közt a Külgazdasági és Külügyminisztérium külsős ingatlantanácsadójaként dolgozott, a lap szerint a nemzetközi ingatlanpiacon hosszú ideje jelen van, Németh pedig a RIGG Vagyonkezelő vezetője.

Az elmúlt két évtizedben olyan munkák kapcsolódtak hozzájuk, mint a kultikus Tűzraktér helyén épített Dean’s College Hotel I, ami nem mellesleg Közép-Európa egyik legnagyobb privát diákhotelje, de ők a fejlesztési és befektetési vezetői a tévészékházként ismert egykori Tőzsdepalota felújításának, amit az utolsó hírek szerint a magyarországi gazdasági helyzet miatt egyelőre inkább pihentetnek.

Az erzsébetvárosi önkormányzat, illetve a befektető közötti egyeztetések 2022 első felére véget értek, még az év április elsején pedig a hatósági építési rendszerben feltűnt egy két pinceszinttel, illetve hat emelettel rendelkező szálloda építésiengedély-kérelme.

Ahogy a 24.hu is megjegyezte, az építkezésnek sok akadálya már nem lehet, ugyanis

a szálloda tiszteletben tartja a telekre vonatkozó beépítési szabályokat.

Komplikált helyzetek

Az Énbudapestemnek az önkormányzat azt írta,

a tárgyalások másfél-két évig elhúzódtak, de mielőtt bármi történhetett volna, a rendkívül komplikált jogi helyzetet kellett tisztázni”.

Érdemes tudni, hogy a 2019-es önkormányzati választások után bűnszövetségben elkövetett csalás, hivatali visszaélés, illetve hűtlen kezelés gyanújával indítottak eljárást a terület körüli kavarások miatt, amik Hunvald György polgármesterségéig, 2007-ig nyúltak vissza.

Kazincy
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A kerület beszámolója szerint az eljárás után kezdődhetett csak a tárgyalássorozat, aminek eredményeképpen létrejött egy Területrendezési Megállapodás a fejlesztővel.

„Ennek lényege, hogy az építkezést követően

a fejlesztő köteles az egész utcaszakaszt pontosan úgy felújítani, ahogy azt a Dohány utca és a Dob utca közötti részen elkészült Kultúra utcája szakaszon 2017-ben kialakították"

– közölte az Énbudapestemmel az önkormányzat. Külön kiemelték, hogy a Forestay Group tehát nem csupán az épület előtti részt, hanem a Dob utca és a Király utca közötti teljes szakaszt köteles felújítani.

„Ezáltal az egész Kazinczy utca egységes kinézetű, gyalogosbarát, forgalomcsökkentett, kvázi sétálóutcává válik" – tették hozzá. Ez pedig tökéletesen megfelel majd állításuk szerint a kulturális negyed koncepciójának, aminek többek között célja, hogy

„az UNESCO világörökség határterületén világvároshoz méltó környezet jöjjön létre”.

Fiatalok körében közkedvelt

Abba, hogy a szállodatulajdonos cég milyen franchise-megállapodást köt, az önkormányzatnak nincs beleszólása. A franchise egyébként a Marriott Internationalhez tartozó Moxy lett. A hotelmárka jelenleg 23 országban 120 egységgel van jelen, és – ahogy a Turizmus Online írja – a fiatalok körében sikeres és közkedvelt lifestyle brand.

A fiatalosság részben annak tudható be, hogy

a szálloda központja, szíve-lelke egy bár, ami egyszerre tölti be a check-in pult szerepét és kínál „grab-and-go” ételkínálatot.

„A telek megvásárlásának pillanatától kezdve az volt az elképzelésünk, hogy ehhez a lokációhoz pont egy olyan márka lenne az ideális választás, mint a Moxy, mert tökéletesen illeszkedik a VII. kerület DNS-éhez” – magyarázta a közleményben a Forestay Group alapító partnere, a már említett Botos Bálint. „A környék világszerte a magyar főváros turisztikai, gasztronómiai, szórakoztató és kulturális központjaként ismert” – tette hozzá.

Kazinczy
Kép: ÉTDR

 

Arról, hogy a ma már egyetemként és máshol működő egykori táncművészeti főiskola épülete vajon védelmet érdemelt volna vagy sem, megoszlanak a vélemények.

Az önkormányzat, mint kiderült, határozottan azon a véleményen van, hogy az eredeti épület nem érdemel védelmet.

Ahogy a 24.hu egy másik cikkében részletezi, a 2007 óta műemléki jelentőségű területnek számító földdarabon 1976-ben jelentek meg az oktatási intézmény ideiglenesnek szánt oktatási épületei. Előtte itt működött egyébként 1840-től a Scheibel József által alapított Első Magyar Gőzfürdő.

„Az Állami Balettintézet oktató- és próbatermeit még a hetvenes években helyezték el ezen az üres telken – eredetileg is ideiglenesnek szánva, ezért könnyűszerkezetes megoldást alkalmaztak” – magyarázta lapunknak az önkormányzat.

„Az épület semmilyen esztétikai értéket nem hordozott magában, környezetétől idegen és igénytelen volt. Az elmúlt 20 évben állaga is rendkívül leromlott. Megtartása nem, hogy nem volt indokolt, de Belső-Erzsébetváros kifejezett érdeke, hogy ez a romhalmaz eltűnjön onnan

– tették hozzá. Ahogy korábban megjegyeztük, a 280 szobás szálloda megépítését az építési szabályzat lehetővé teszi. „Az építészeti tervtanács a tervekkel kapcsolatban néhány változtatási igényt fogalmazott meg, amiket a tervező végre is hajtott. Ezt követően az építésügyi hatóság kiadta az építési engedélyt” – írta Erzsébetváros az Énbudapestemnek.

Az tudható, hogy a szállodának eredetileg is indusztriális megjelenést terveztek. Kérdés, hogy

egy ilyen indusztriális megjelenésű, a beépítési határokat a végletekig kihasználó hotel hogyan fog festeni a világörökségi terület határában?

Kiemelten ügyelt imázs

A kerület kifejezetten optimistának tűnik, hiszen, mint írták, a szálloda szerintük nem vonz különösebben nagy autóforgalmat, „tekintettel arra, hogy a vendégek elsöprő része nem gépkocsival érkezik majd” – írták. A hotelnek emellett elemi érdeke, hogy ne alakuljanak ki olyan vitás helyzetek, mint amilyenek az Airbnb-lakások üzemeltetőivel alakultak ki elsősorban néhány vendég viselkedése miatt. A rend fenntartását is jobban meg tudja szerintük oldani ez a konstrukció, mint egy társasházi közösség.

Ahogy ebben a cikkünkben mi is foglalkoztunk vele, a magyar főváros 2022-ben megint a népszerűbb alkoholturisztikai célpontok között volt, még úgy is, hogy a ilyen céllal érkező külföldiek számára az egyetlen vonzóerő az, hogy Budapest olcsó.

Kazinczy
Kép: ÉTDR

 

Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester 2022-ben arról beszélt, hogy gyakran kap a környék lakóitól leveleket, amelyek arról panaszkodnak, hogy „éjjel kettőkor-háromkor részeg hordák üvöltöznek”, és ezt erősítette meg Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros VII. kerületi önkormányzati képviselője is, aki szerint már tavaly minden ugyanolyan volt, mint a vírus előtt.

Ha mindez nem lenne elég, Zsendovits Ábel, a Szimpla Kert ügyvezetője is azt mondta, nem csak, hogy

visszatértek a brit kocsmaturisták, de megint úgy isznak, mintha nem lenne holnap.

Az erzsébetvárosi képviselő-testület 2022 decemberében határozatot hozott, hogy idén már tilos lesz kocsmatúrákat szervezni, a bulinegyedben működő vállalkozások pedig szintén idén jelentették be, hogy Közös Erzsébetvárosért néven egyesületet alapítottak, amelynek célja, hogy az utcákat tisztán tartsák, és csöndesebbé tegyék, azonban kétséges, hogy ez eredményre vezet-e.

Az önkormányzat viszont kétségtelenül optimista. Mint az Énbudapestemnek írták:

„Igényes szállodáról van szó, ami egy világcég brandje alatt fut, világszerte számos ilyen szállodát üzemeltet, és egy világcég nyilván kiemelten ügyel a saját imázsára. Azt reméljük, hogy a kerületrészt felértékeli az új szálloda.”