KÖZÉLET

Ha valami, akkor a bulinegyed hőskora biztosan véget ért


Nagyon úgy néz ki, hogy átalakul a környék szórakozóhelyeinek közönségösszetétele, de nem lélegezhet fel senki, sőt. A bulinegyedet körbejáró cikkünk második része.

Ahogy az előző cikkünkben írtuk, a főváros történelmi fürdői ezerrel pörögnek, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. beszámolója szerint a vendégforgalom tavaly több fürdőben és strandon is megközelítette a koronavírus-járvány előtti értékeket, a vendégköltés pedig meg is haladta a 2019-es szintet. A 2021-eseredményekhez képest a látogatók száma tavaly 208 százalékos, a bevételi oldalon pedig 250 százalékos növekedést mutatott. A nyári szezonban voltak fürdők, ahol többen voltak, mint a járvány előtti csúcsévekben. A szakértők várakozásai szerint 2023-ban a gazdasági nehézségek ellenére is további növekedésre lehet számítani.

A Magyar Turisztikai Ügynökség is arról számolt be, hogy 

2022 eredményei minden várakozást felülmúltak, 2023-ban pedig a rekordbeállítás sem elképzelhetetlen.

Az ügynökség adatai alapján tavaly összesen 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken. Ez 40 negyven százalékkal több, mint a 2021-es adat, és csak kicsivel marad el a rekordévnek számító 2019-es év adataitól. Hab a tortán azonban, hogy például Tokaj, Gyula és Pécs-Villány térsége, valamint Budapest felül is múlta a 2019-es eredményeket. Mindennek ellenére sem lehet mindenki elégedett, aki a turizmusból él.

Fotó: Facebook / Instant-Fogas

A Telex 2022 nyarán arról írt, hogy a bulinegyed is kezd magához térni a járvány okozta sokkból, látogatottsága és hangereje legalábbis már közelít a járvány előtti szinthez. Ezt erősítette meg Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester is, mondván, gyakran kap a környék lakóitól levelet, hogy „éjjel kettőkor-háromkor részeg hordák üvöltöznek”, valamint Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros VII. kerületi önkormányzati képviselője, aki szerint máris minden ugyanolyan, mint a vírus előtt volt, és erről beszélt Zsendovits Ábel, a Szimpla Kert ügyvezetője is, amikor azt mondta, hogy

visszatértek a brit kocsmaturisták, akik megint úgy isznak, mintha nem lenne holnap.

Zsendovits szerint 2019-hez képest csökkent a magyar vendégek száma, és ez a csökkenés az igényesebb kört szűkítette.

Elfogyott a lendület

A brit kocsmaturisták elől volt és van hová menekülniük: korábbi összeállításunkból kiderül, hogy már a külvárosban nyílnak az igazán irigylésre méltó helyek. Most pedig megkerestünk több tucat olyan partiszervező céget, amelyek a kocsmatúrák, a sztriptízbárok és a fürdők helyett számos más szolgáltatást ajánlanak – többek között gokartot, limuzinos korzózást, lövészetet, tankvezetést vagy éppen buborék focit. Válaszaikból egyértelműen az derült ki: 

lehet, hogy a kocsmák és az éttermek tömve vannak, ők viszont legfeljebb csak a hírekből hallanak turistákról.

Az Énbudapestemnek nyilatkozó vállalkozók arról is beszéltek, hogy az ő látóterükből a brit, a francia, a német és az észak-európai bulituristák is eltűntek. Ennek ellenére voltak, akiknek mégis kicsit jobban ment, de ők is azt mondták, hogy érződik ugyan némi éledezés, a forgalom azonban meg sem közelíti a járvány előtti időszakot, leginkább a 2010-es évek közepét idézi a helyzet. És voltak olyanok is, akik viszont arról számoltak be, hogy bár 2022 nyara reményteljesen indult, mégis a földbe álltak, ezzel pedig olyannyira rosszra fordult a helyzet, hogy velük együtt sok beszállítójuk is tönkrement.

Fotó: Facebook / Szimpla

Az egyik ilyen vállalkozás vezetője arról beszélt lapunknak: 2019 februárjában már úgy tele volt a naptáruk, hogy dörzsölgethették a tenyerüket, és azt számolgathatták, mibe fognak fektetni, a járvány aztán lenullázott mindent, 2022 viszont megint megindulni látszott. Ők úgy számoltak egyébként, hogy 4-5 év kell majd, amíg a járvány után magához tér a turizmus, ehhez képest 2022-ben megint kilőttek a számok, csak aztán kirobbant a háború, és a lendület el is fogyott. A cég vezetője az Énbudapestemnek azt mondta, hogy ők közel tíz legénybúcsúkat szervező céggel voltak kapcsolatban – angolokkal, franciákkal, németekkel is –, 2023-ra viszont egytől egyig eltűnt az összes. A honlapjaik ugyan még elérhetők, de az irodistákat elküldtek, és nincs operátoruk sem, aki felvenné a telefont.

Az általunk megkeresett vállalkozók mind azt mondták: lehet valami abban, amit a Szimpla kert ügyvezetője, Zsendovits Ábel is mondott, vagyis a buli- és alkoholturisták közül szerintük is éppen az a réteg hullott ki, amelyik tehetősebb volt. Erre enged következtetni egyrészt az is – magyarázta egyikőjük –, hogy teljesen kiszámíthatatlanná vált a szezon, sokkal több az impulzív foglaló. A vendégek a járvány előtt gyakran már fél évvel előre lefoglalták a programokat, most viszont az van, hogy csak hetekkel az utazás előtt kezdenek szétnézni a turisták. Jelenleg egy kezén meg tudja számolni a foglalásokat. Másrészt pedig kevesebben érkeznek már beutaztató vagy programoztató cégekkel.

Sokkal árérzékenyebbé váltak a bulizók, és egy adott programra inkább közvetlenül a szolgáltatónál foglalnak, és így egy programszervező vagy beutaztató cég már nem tudja rátenni a hasznát.

Ha ez így van, márpedig minden jel arra mutat, hogy így van, az semmi jót nem jelent 2023-ra nézve sem. A buli- és alkoholturisták nem hogy nem tűntek el, hanem csak még fókuszáltabban a piálásra állnak rá, és kihagyják a többi programot. Mindez pedig éppen szembe megy azzal, amit Niedermüller Péter, a kerület DK-s polgármestere megálmodott, és amiért évek óta küzdenek a környéken, és ami nem más, mint egy kulturális negyed kialakítása. „Azt a típusú turistaréteget szeretnénk a kerületen kívül tudni, amelyik például még szállást se foglal, mert miután hajnalig bulizik, elvégzi a dolgát valamelyik bokornál, majd elalszik egy padon” – magyarázta a Telexnek a polgármester.

Egy korszak vége

A bulinegyedet egyébként már 2018-ban, tehát jóval a koronavírus-járvány előtt temetni kezdték, a G7 gazdasági magazin egy akkori cikkében arról írt, hogy bár a korábbi hasonló rangsorokban rendszeresen elöl végzett, az aktuális felmérés szerint Budapest nem került be a legjobb tíz legény- és lánybúcsús helyszín közé. A Magyar Narancs szintén 2018-as cikkében is egy legénybúcsús partiszervező cég vezetője beszélt arról, hogy úgy látja, némi visszaesés tapasztalható a legénybúcsú-turisták számát tekintve.

Fotó: Facebook / Szimpla

A Népszava 2020 nyarán arról cikkezett, hogy veszélyben a bulinegyed. 2020. június 21-én ugyanis életbe lépett Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester rendelete, amely szerint a szórakozóhelyek este tíztől reggel nyolcig nem végezhetnek göngyölegmozgatást, áruszállítást, éjfél után pedig ingyenesen hozzáférhetővé kell tenniük a WC-ket. A nagyobb szórakozóhelyeknek ráadásul egy úgynevezett csúcslimiterrel összekötött zajmérőeszközt is fel kellett szerelniük, valamint azóta forgalomszámláló berendezést is működtetniük kell.

A Szimpla Kert tulajdonosa, aki tagja a kerületi éjszakai élet újraszabályozásáról egyeztető tanácsnak, azt mondta a lapnak, hogy már akkor is mindenki a túlélésért küzdött, és szerinte

a helyek harmada bezárhat a járvány, valamint a szigorú szabályozás következményeként.

A Jelen friss cikke szerint a szigorítás bevezetése után a több mint 300 vendéglátóhely helyett már csak 170 tarthatott nyitva az addig megszokott módon, vagyis éjfél után.

A vendéglátósok, alkalmazottak és vendégek 2020 júliusában gyászmenetként aposztrofált demonstrációt is tartottak az önkormányzat intézkedései ellen, és „nehéz szívvel” közölték, hogy „Budapest éjszakai élete a járvány alatt halálos sebet kapott, a fejetlen kerületi rendeletek pedig bevitték a kegyelemdöfést is”.

Ahogy a higgadtabb elemzések írják, egy fejlődő, jó passzban lévő, forgalmas vigalmi negyednek nem kellett volna, hogy megugorhatatlan akadályt jelentsen a kritériumrendelet, csakhogy éppen a járvány kirobbanása után vezették be, ami lenullázta az amúgy is döglődő vendéglátást, és alapból komoly kihívást jelentett az ágazatnak.

A Napi.hu 2022-ben pedig már arról számolt be, hogy bár a magyar főváros továbbra is a népszerűbb alkoholturisztikai célpontok között maradt, azon kívül, hogy olcsó, lassan semmi mással nem tud szolgálni: rengeteg lényegesen kényelmesebb és jobb szolgáltatásokkal bíró város közül választhatnak már a bulizni vágyók. A cikk egyébként arra is választ ad, hogy ha egyszer csökkenőben van a forgalom, miért érzik mégis úgy a budapestiek, hogy megszállják a külföldiek a bulinegyedet: hát azért, mert 

ugyan Budapesten mindössze 0,63 szórakozóhely jut egy négyzetkilométerre, de azok nagy része ezen a területen tömörül.

Csak összehasonlításképpen: Prágában 1,6, Párizsban 5,6, Barcelonában pedig 6,26 partihely is található négyzetkilométerenként.

A VII. kerület egyébként jelentős iparűzési adóbevételekhez jut a turizmus-vendéglátás révén, tehát pikáns módon a városvezetésnek is érdekében áll, hogy minél több üzlet működjön, ám az, hogy a városrész pontosan mennyit keres mindezen, az még nem derült ki. Meglepő, de a Válaszonline 2020-as cikke mindössze néhány tízmillió forinttal kalkulált csupán, ugyanis a közvetlen hasznok a kocsmáknál csapódtak le, a közvetettek a budapesti szállodáknál és az Airbnb-lakástulajdonosoknál, valamint a gyógyfürdőknél, ahol a bulituristák kipihenték fáradalmaikat, vagy a vidéki gazdáknál, akik a termelői tojást és hagymát szállították a másnapos külföldieket kiszolgáló trendi reggelizőhelyekre.

Seregszemle

Az erzsébetvárosi képviselő-testület 2022 decemberében arról határozott, hogy 2023-ban tilos lesz kocsmatúrákat szervezni, azokat pedig, akiket kocsmatúrázáson kapnak, meg is bírságolhatják. A vendéglátósok viszont nem szeretnének lemondani a gyakran 30-50 fős csoportokról, ezért ők úgy oldanák meg a helyzetet, hogy a kocsmatúrásoknak kínált kedvezményeket csak este 11-ig kínálnák a túrák szervezőinek. Nádas Patrik, az Instant-Fogas képviselője egy január 25-i háttérbeszélgetésen a kocsmatúrákkal kapcsolatban azt mondta: nekik nyilván semmilyen jogkörük nincsen arra, hogy ezeket a programokat megszüntessék, mivel azonban sokéves együttműködésük van a szervezőkkel, azt meg tudják oldani, hogy éjfélre véget érjenek ezek a túrák.

Fotó: Barta Bálint/Kepszerk.hu

A bulinegyedben működő vállalkozások idén jelentették be, hogy Közös Erzsébetvárosért Egyesület néven egyesületet alapítanak, amelynek célja, hogy az utcákat tisztán tartsák, és csöndesebbé tegyék. A Telex beszámolója szerint a helyi lakosok körében közvélemény-kutatást is szeretne végeztetni az egyesület, mert szerintük egy-egy hangosabb Facebook-csoporton kívül nem ismert a teljes kép az itt lakók álláspontjáról. Az egyesület nyitott arra is, hogy minél több, a kerületben élő embernek adjanak munkát, és egy szociális bolt megnyitását is tervezik a környék lakóinak. Az előzmények ismeretében nem lesz könnyű dolga senkinek.

(Kiemelt kép: Alana Harris/Unsplash)