FRISS

Szakrendelők államosítása, kitiltott taxik a Várból - ezekről szavazott szerdán a Fővárosi Közgyűlés


A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a BKV-BKK üzleti tervét, döntött a szakrendelők állami kézbe adásának ügyében, valamint meghallgatta a BRFK évértékelőjét.

A napirend előtti felszólalásokat követően a BRFK éves beszámolóját Terdik Tamás rendőrfőkapitány ismertette. Mint mondta, a 2022-ben kitűzött célokat részben vagy egészben, de sikerült teljesíteni, a jövőben pedig továbbra is a stabil, szélsőségektől mentes közbiztonság fenntartására törekednek.

A rendőrfőkapitány ismertette, hogy tavaly mintegy 195 ezer bejelentést fogadtak és 39 ezer bűncselekmény történt – ez utóbbi adat bár romlott az elmúlt két évhez képest, a 2020-21-es adatokat a Covid válságból következő korlátozások miatt nem lehet összehasonlítani az ideivel.

Míg 2019-hez kepést csökkentek a garázdaságok, rablások, és betörések, addig a testi sértések száma stagnált, az emberölések, a kibertérben elkövetett bűncselekmények száma viszont nőtt.

Az idei évvel kapcsolatban Terdik elmondta, hogy kihívásokkal teli lesz, többek között Ferenc pápa tavaszi látogatása, valamint a fővárosban megrendezésre kerülő sportesemények miatt - mint például az atlétikai vagy éppen a karate világbajnokság – kiemelten figyelnek az események zavartalan lefolyására.

Előterjesztések

A rendőrségi évértékelő után a közgyűlés harmincnégy előterjesztést tárgyalt, majd fogadott el.

Elsők között a szakrendelők államosításáról szóló előterjesztés került elő. A szavazás előtt Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester elmondta, örül, hogy bár a fideszes képviselők közös-, az ellenzékiek külön nyilatkozatokban foglaltak állást, de hasonló véleményen vannak, mely szerint nem jó ötlet átadni a szakrendelőket. Korábbi példákra hivatkozva Szaniszló elmondta, a budapestiek érdeke sem ezt szolgálja, mert szerinte nem javulna az ellátás. A szakrendelők átadását nem támogató előterjesztést elfogadták.

A Fővárosi Közgyűlés továbbá a kormánypárti képviselők nélkül, de elfogadta a BKK-BKV üzleti tervét is. Korábban az ÉnBudapestem is beszámolt róla, hogy bár 34 milliárdos hiánnyal számolnak a közösségi közlekedés esetében, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes arra számít, nem lesz ekkor a deficit.

A közgyűlés továbbá szavazott arról is, hogy a jövőben az I. kerületi parkolási cég akár fél évre is kitilthatja a budai Várból a szabálytalan taxisokat. V. Naszályi Márta a kerület polgármestere a szavazást megelőzően arról beszélt, hogy erre azért volt szükség, mert a Vár védett övezetében elszaporodtak a KRESZ szabályait rendszeresen megszegő taxisok.