STÍLUS

A világ legmodernebb elektromos buszát teszteli a BKK – ingyen utazhatunk rajta


A Mercedes-Benz eCitaro mától egy héten át várja utasait az e210-es vonalán, vagyis a Normafától a Lánchídon át a Gyöngyösi utcáig és vissza.

Egy héten keresztül a Budapesten közlekedők is ismerkedhetnek a világ egyik legmodernebb, kifejezetten a nagyvárosi közlekedésre tervezett elektromos buszával: május 11-től május 18-ig a fővárosban közlekedik a Mercedes-Benz eCitaro legújabb generációs akkumulátoros hajtású járműve – közölte a BKK.

A szinte zajtalan, károsanyag kibocsátás nélküli busz az e210-es vonalon, a Normafa és a Gyöngyösi utca között, a Lánchídon át jár, és mindenki ingyenesen próbálhatja ki azt az elkövetkezendő napokban.

A BudapestGO percre pontosan mutatja, hogy merre jár a tesztbusz, és az alkalmazásban a járat menetrendjéről is lehet tájékozódni.

Mint a BKK közleménye írja, az elektromos buszt többek közt azért az e210-es vonalon tesztelik, hogy minél több, Budapestre általában jellemző körülmény között kipróbálhassák a járművet. Így az átlagos forgalmi viszonyoknak megfelelő angyalföldi szakasz mellett hegyvidéki területen, valamint sűrű beépítettségű belvárosi környezetben is lehet információkat szerezni a busz tulajdonságairól.

A Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbuszt úgy tervezték meg a német szakemberek, hogy az a legeltérőbb üzemeltetési körülmények között is megbízhatóan működjön – teszik hozzá, aztán a teljesítményről is képet adnak: az összesen 250 kW csúcsteljesítményű motorokkal, valamint 590 kWh névleges teljesítményű akkumulátortelepekkel felszerelt járműtípust a világ különböző és eltérő hőmérsékleti adottságú pontjain, a fagyos sarkköri területeken és a napsütéses spanyol forróságban is tesztelték a fejlesztés során. Egy teljes feltöltéssel legalább 250 kilométert tud megtenni, de optimális körülmények esetén jelentősen nagyobb is lehet a jármű hatótávolsága.

Berlinben és Hamburgban már jól szerepeltek a budapesti tesztjárműhöz hasonló elektromos buszok, ezekben a nagyvárosokban már vannak olyan vonalak, ahol kizárólag ilyen járművek közlekednek.

A jármű tesztelésének okairól is elárult néhány apróságot a BKK: eszerint Budapesten fontos célkitűzés a modern, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vízionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a zéró emissziós járművek, a villamosok mellett trolibuszok és elektromos buszok beszerzését preferálja. A fejlesztések finanszírozását – tekintettel a főváros gazdasági helyzetére – kizárólag az Európai Unió és Magyarország Kormányának társfinanszírozásával lehet biztosítani. Bíztató, hogy a mostani jármű tesztelése a Zöld Busz Program keretében, az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az EU célkitűzésével összhangban valósul meg.

Emlékeztetnek: az elmúlt időszakban a BKK több alkalommal is tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat a BKV Zrt.-vel és az ArrivaBusszal közösen. A jelenlegi tesztüzem lehetőséget biztosít mind az utazóközönség, mind a fővárosi közösségi közlekedésben tevékenykedő szakértők tapasztalatainak gyarapítására az új generációs elektromos buszokkal kapcsolatban.

(Kiemelt kép forrása: BKK)