KULTÚRA

Milyen könyvújdonságokra érdemes odafigyelni az év első felében?


Május 11. és 13. között a Bookline támogatásával megvalósuló Margó Irodalmi Fesztiválon sok minden kiderül! Itt mutatkozik be közönség előtt a készülő Budapest Nagyregény is.

Május 11-én, csütörtökön kezdődik a Margó programsorozatának első idei állomása: a margitszigeti Kristály Színtérben három napon át több mint 50 kulturális program várja az érdeklődőket. A könyvbemutatókon túl többek között tematikus sétákkal és zenei programokkal készülnek a szervezők, valamint a tavaszi Margón debütál az Ai Weiwei-jel készült exkluzív riportfilm is.

Csütörtökön a román Andrei Dósa tabudöntögető generációs regényével mutatkozik be a 18 kötetesre tervezett Margó Könyvek sorozat.

Este a szabadtéri Nagyszínpadon 6363, Simon Márton és Színész Bob M3T4M4T1K4 + 1R0D4L0M című vers, slam és rap estje nyitja meg a zenei programok sorát.

Az első nap zárásaként a közönség először láthatja az 1000 év öröm és bánat című memoárhoz készített riportfilmet, melyben Ai Weiwei kínai képzőművész a börtön megtapasztalásáról, honvágyról, a magánélet felszámolásáról, de még pókerezésről is mesélt a Margó stábjának portugáliai otthonában.

Ai
Kép: /Margó fesztivál

 

Pénteken az írói munkáról beszélnek a szerzők és olvasóik találkozását segítő közösségi oldal, a Panodyssey nagykövetei: Borda Réka, Kiss Tibor Noé, Moskát Anita és Závada Péter.

A fesztivál második napján lehet majd könyvespolcot frissíteni a Bookline Könyvcsere Pikniken, délután a VATES projekt mutatja be Felhajtóerő című kötetét, a péntek esti hangulatot pedig Beck Zoltán Gyereknek bátor című szerzői est hozza el a Kristályba, ahol a 30Y énekese és dalszerzője saját dalokat és feldolgozásokat játszik annyi hangszeren, amennyi egy autóban elfér.

A szombat délelőtt a közösségi élmények jegyében telik, ahol egy rendhagyó kultúrtörténeti ebéd során bemutatkozik a Budapest Nagyregény.

A Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából novemberben megjelenő kötet a fővárosról mesél 23 fejezetben, 23 szerzővel.

Tíz és dél között egy beszélgetést lehet megnézni Tasnádi Istvánnal, a Nagyregény vezető dramaturgjával és Török Andrással, a Budapest könyv szerzőjével. 11:00 és 13:30 között bográcsozós látványfőzést tart Cserna-Szabó András, Mautner Zsófia és Saly Noémi.

„Sokszor nem is sejtjük, hogy étkezési szokásaink szertartásai milyen kultúrtörténeti kódokat rejtenek” – magyarázzák az esemény ajánlójában. „A közös főzéssel egybekötött beszélgetés során Budapest három jellegzetes fogásából, ízvilágából kiindulva ismerkedhetnek a nézők a város életével, hangulataival.”

Az alkalom ihlette fogások, amelyeket Scherer Péter és Katona László színészek főpincérként tálalnak a vendégeknek.

A Nagyregény alkotói folyamatával mindeközben 10:30-tól lehet ismerkedni.

A történeteiket megosztók közül kiválasztott vendégek mesélnek kerületükről, közösségükről és arról, mit jelent nekik Budapest.

A Budapest Nagyregényt a Budapest Brand nZrt. valósítja meg a Könyvfőváros program keretében a BP150 és a Kreatív Európa Alap támogatásával, a Margó Irodalmi Fesztivál szervezőinek szakmai közreműködésével, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésével.

Budapest
Kép: /Margó fesztivál

 

Délután Csokonai Vitéz Mihály életművét viszi színpadra Prieger Zsolt (Anima Sound System) és Tink (Mulató Aztékok, Slow Village). Este a metálzene lehetséges történetéről mesél a Stay Brutal!, a Margó első metálzenei – irodalmi műsora 21 ikonikus dal és 21 szerző társaságában, a Diabolus in Musica közreműködésével.

Budapest központjában, a Margit-sziget szívében található Kristály Színtér a főváros legújabb kulturális, gasztro és közösségi színtere. A programokra a belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.