FRISS

Hétvégére ismét autómentessé teszik a pesti alsó rakpartot


Szombaton és vasárnap a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között lehet gyalogosan, bringával, rollerrel, deszkával vagy korival kikapcsolódni.

Folytatódik a népszerű hagyomány: a pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók május 6-án és 7-én birtokukba vehetik a pesti alsó rakpartot – közölte a BKK. A közlemény kiemeli: „A teljes szélességében megnyitott rakpart lehetővé teszi, hogy a budapestiek és az idelátogatók csendes, nyugodt, gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezzék Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét.”

Azonban nem árt nyitott szemmel járni, ugyanis csőfektetési munkálatok zajlanak, és futóverseny is lesz a helyszínen.

Mint a BKK írja, a Fővárosi Vízművek május 5-én, péntek késő estétől tervezetten szombat délutánig ivóvízfőnyomócső-fektetést és -helyreállítási munkát végez a rakpartnyitás helyszínén. A munkavégzés idejére a Széchenyi István tér villamosmegálló melletti gyalogos-átkelőhely Duna felőli oldalát elkeríti a biztonságos rakparthasználat biztosítása érdekében.

Arra kérik az arra közlekedőket, hogy fokozottan figyeljenek, amikor a munkaterület mellett elhaladnak.

Május 7-én, vasárnap délelőtt lesz a „19 év – 19 km” EU-s futás, amelynek útvonala – a Margit híd és a Garibaldi utcai lehajtó között – érinti a rakpartnyitás helyszínét. A fővárosi közlekedésszervező azt tanácsolja az arra járóknak, hogy vegyék figyelembe a szervezők kéréseit:

ha közelednek a futóverseny résztvevői, hagyják el az útpályát, és fokozottan figyeljenek a saját maguk, valamint mások testi épségére.

A közlemény szerint a futóverseny miatt a 15-ös busz a Boráros tér felé a hajnali óráktól várhatóan 14 óráig a Kossuth Lajos tér és a Petőfi tér között módosított útvonalon, az Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Apáczai Csere János utca útvonalon jár, nem érinti a Széchenyi utca, a Zrínyi utca és a Dorottya utca (Vörösmarty tér M) megállókat.

Így lehet megközelíteni a bejárható útszakaszt

  • A Margit híd és az Irányi utcai lehajtó közötti útszakaszra a péntekről szombatra virradó éjszakától vasárnap este 11 óráig nem hajthatnak be gépjárművel. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet le a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt.
  • Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni.
  • Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a rakpartnyitás helyszínét.
  • Teljes átadásáig a Lánchíd és a kapcsolódó járdaszakaszok továbbra is munkaterületnek számítanak, emiatt a megnyitott pesti rakpartszakaszon közlekedők a Széchenyi István térnél letérve az ajánlott gyalogosútvonalat használhatják; erre a kihelyezett tájékoztatók is figyelmeztetnek.

(Kiemelt kép: Ancsin Gábor/kepszerk.hu)