FRISS

Közösségi „szereld magad” műhely támogatására írt ki pályázatot a főváros


Sokat használt, így gyakrabban elromló tárgyainkat sokszor egyszerűbb megjavítani mint gondolnánk. A holland Repair Café mintájára a főváros most pályázatot írt ki hasonló közösségi „szereld magad” műhely megvalósításának támogatására.

A leendő műhelyben olyan napi használatú tárgyainkon lehetne majd egyszerűbb javításokat elvégezni, mint szórakoztató elektronikai eszközeink, háztartási eszközeink, kerékpárunk, vagy bútoraink - írják a pályázati felhívásban. A javítás költségei, és az újonnan könnyebben megvehető tárgyak vonzóbb alternatívát kínálnak a szerelésnél, viszont ez a megoldás – újabb és újabb tárgyak vásárlása – fölösleges szeméttel terheli környezetünket meg a pénztárcánkat sem kíméli. Szemléletformáló és környezetvédelmi szempontokból is jó megoldás, ha egy közösség számára biztosítottak olyan helyek, amik szakértelemmel párosítva lehetőséget kínálnak elromlott tárgyaink saját kezű megjavítására. 

-

 

Milyen lenne a hely?

Olyan hely megnyitására és üzemeltetésére adható be pályázat, ahol a rendelkezésre álló eszközökkel és szakértői segítséggel mindenki maga javíthatja meg elromlott tárgyait. A közösségi műhelyben mindenki képezheti magát, szakemberek segítségével megtudhatja, hogyan működnek a dolgok. Alkalmi előadásokon, bemutatókon, valamint rendszeres klubokon, szakkörökön keresztül találkozhatnak a fővárosiak hasonló érdeklődésű emberekkel, ezáltal közösségek alakulhatnak ki. Ezáltal a műhely közművelődési tevékenységet is végez.

Mik a pályázati követelmények?

A pályázónak fenn kell tartani a tevékenység folytatásához szükséges helyisége(ke)t, és be kell szerezni az alapvető felszerelést (szerszámok, kisgépek, műszerek). A műhelynek közzétett nyitvatartással kell rendelkeznie, és nyitvatartási időben szakembert kell biztosítani a vállalt profil(ok)ban. A pályázónak a támogatásból minimum három évig fenn kell tartani a tevékenységet. Az elbírálás során előnyt élvez az, aki hosszú távon fenntartható tevékenységre dolgoz ki tervet és vállal garanciát.

Pályázatot nyújthatnak be gazdasági társaságok, nonprofit gazdasági társaságok és civil szervezetek. A jelen felhívásban rendelkezésre álló forrás: 50.000.000 Ft a közösségi költségvetés keretéből. A Fővárosi Önkormányzat szándéka szerint egy nyertest fog hirdetni.

A pályázatot online kell benyújtani. A pályázat kiírása és részletes útmutatója itt érhető el, a kapcsolódó online pályázati űrlap ide kattintva​ érhető el. Az űrlap kitöltése önmagában nem elegendő, e-mailben is szükséges mellékleteket csatolni. Kérjük, mindenképpen olvasd el a Pályázati kiírás és útmutató című dokumentumot!​

A pályázat benyújtási határideje: 2023. május 31.

A pályázatok bírálati határideje: 2023. július 31.​