KÖZÉLET

Karácsony Gergely: „Budapest hevesen túlélő város”


„Budapest mindig megvédte magát” – erről Karácsony Gergely beszélt a Budapest-hatás című kiállítás megnyitóján. A főpolgármester szerint a populizmusnak nincs esélye maga alá gyűrni a nagyvárosokat: a fővárost sem.

„Budapest mindig megvédte magát. Hevesen túlélő város, ez a legjellemzőbb tehetsége. Kibírja a gyakran kellemetlen fordulatokat, képes alkalmazkodásra és képes forradalomra is. Tud föld felett, szabályosan politizálni, ha a szabályok korrektek, de tud föld alatt is, ha a szabályok csalnak."

Erről Konrád György írót idézve Karácsony Gergely beszélt a Budapest-hatás című kiállítás megnyitóján, a Budapesti Történeti Múzeumban. A főpolgármester felidézte, hogy Ferenc pápa milyen szívet melengetően beszélt a városról, „a történelem, a hidak és a szentek városáról, a jelen és a jövő főszereplőjéről”.

Mint mondta, a pápa szavai szerint „Budapest ma az egyik olyan európai város, amely ismeri a szabadság értékét és amely miután a diktatúrákért magas árat fizetett, küldetésként magában hordozza a demokrácia kincsének és a béke álmának őrzését”.

Karácsony beszélt arról is, hogy a város fővárossá nem hatalmi akaratból, hanem éppen annak ellenére lett.

„A hatalmi akarat ma sem kedvez a városnak, és megint csak a közösségre, a város erejére van szükség, hogy ennek ellent tartsunk. A másik történelmi tény, hogy Budapest az európai fővárosok közül talán a legtöbbet ostromlott város, 16-szor próbálták elfoglalni, legyűrni. Időlegesen sikerülhetett, de véglegesen soha."

Úgy vélekedett, hogy a nagyvárosok, így Budapest is, szigetek egy olyan közegben, amely „politikai sikerét a frusztrációra, a félelemre, az önzésre alapozza a valóság elhajlításával és a bezárkózással”. Szerinte a hegemóniára törekvő populizmusnak nincs esélye maga alá gyűrni a nagyvárosokat, így Budapestet sem.

Elmondta, Budapest a különbözőségek városa, évszázados tapasztalat, hogy a város akkor sikeres, ha ezek a különbözőségek nem kioltják, hanem kiegészítik egymást. Szerinte Budapest az önkifejezés és a szabad identitásválasztás városa, éppen ezt szeretnék megünnepelni a 150. évfordulón:

„Hogy mindannyiunknak megvan a saját Budapestje, és az én Budapestem nem létezik a te Budapested nélkül – tette hozzá.”