KÖZÉLET

Ferenc pápa befogadásra biztatva búcsúzott Budapesttől


„Legyetek nyitott kapuk!” – kérte a magyar híveket a katolikus egyházfő a nyilvános vasárnapi szentmisén, amelyre megtelt a Kossuth tér. Véget ért a háromnapos pápalátogatás.

Vasárnap kora reggel már tömegek gyűltek a budapesti Kossuth téren, hogy részt vegyenek a nyilvános pápai szentmisén.

„Legyetek nyitott kapuk!”

– kérte szentbeszédében Ferenc pápa a híveket. A katolikus egyházfő arra buzdította az egybegyűlteket, hogy próbáljanak olyanok lenni, mint Jézus:

nyitott kapuk, olyan kapuk, amelyeket senki előtt nem csapnak be, amelyeken mindenki beléphet,

és megtapasztalhatja az Úr szeretetének és megbocsátásának szépségét.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

„Engedjétek be szívetekbe az élet Urát, aki vigasztal és gyógyít, utána pedig lépjetek ki, és váljatok magatok is nyitott kapukká a társadalomban” – fogalmazott a pápa.

Az egyházfő kiemelte:

„Legyünk nyitottak egymás iránt és befogadók, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni!”

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A mise végén Ferenc pápa köszönetet mondott az egész magyar népnek azért a fogadtatásért és szeretetért, amit magyarországi látogatása során megtapasztalt. „Hálás vagyok nektek ezekért a napokért, a szívemben hordozlak benneteket, és kérlek, hogy imádkozzatok értem” – mondta, majd beszédét magyarul zárta:

„Isten, áldd meg a magyart!”

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A pápa ezután a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán mondott beszédet. Legerősebb mondatait itt a kommunizmussal kapcsolatban mondta: „Magyarországon egymást követték azok az ideológiák, amelyek igazságként mutatkoztak be, de szabadságot nem adtak. Ez a veszély ma sem szűnt meg. A kommunizmus szabadsága olyan szabadság volt, amelyet rákényszerítettek az emberekre, amelyet kívülről korlátoztak, amelyben mások döntöttek.”

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A gondolatot úgy zárta:

„Ezért kívánom, hogy ez és minden más egyetem az egyetemesség és a szabadság központja, a humanizmus termékeny műhelye és a remény laboratóriuma legyen.”

És ez a program volt Ferenc pápa hivatalos magyarországi látogatásának utolsó programja. Az MTI tudósítása szerint este 6 óra körül szállt fel a gépe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A pápát a repülőgépnél Novák Katalin köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint magyar egyházi vezetők, katonai díszegység és mintegy száz, vatikáni és magyar zászlókkal felsorakozó, éneklő és integető önkéntes búcsúztatta a szemerkélő esőben.