KÖZÉLET

Mesterlövészek, drónok és lehegesztett csatornák várják Ferenc pápát


A katolikus egyházfő magyarországi utazását a rendőrség, a titkosszolgálat és a TEK is kiemelt készültségben kíséri végig. A pápa a világ egyik legveszélyeztetettebb csúcsvezetője.

Jelenleg is zajlanak Ferenc pápa budapesti látogatásának biztonsági előkészületei – értesült a kormányközeli Magyar Nemzet. Mint a cikk írja,

a pápalátogatás minden helyszínén és az oda vezető utak mentén a teljes csatornahálózatot átvizsgálják, robbanóanyag, fegyverek után kutatva: bombakereső robotokat is használnak, de ahová egy ember befér, ott személyesen is ellenőriznek, elsősorban a Terrorelhárítási Központ (TEK) tűzszerészei. 

A lap szerint a csatornázási művek szakemberei a csatornafedelek lehegesztésén kívül egyes csatornaszakaszokat a föld alatt is lezárnak, a lezárt pontokat pedig a hatóságok folyamatosan figyelik. Az érintett útvonalak mentén található kandelábereket, illetve közlekedési lámpákat tartó oszlopokat szintén ellenőrzik, üregeiket átvizsgálják.

De biztonsági ellenőrzésen esnek át a pápalátogatással érintett területeken lakók, a környező házak és épületek is. Várható, hogy egyes utakat, sőt városrészeket lezárnak majd egy-egy adott időszakban, amikor nem léphet be senki és ki sem jöhetnek onnan, még az ott lakókat is megkérik arra, hogy maradjanak a lakásukban

– állítja a cikk, ami arra is kitér, hogy a látogatás teljes időszaka alatt és annak területén mesterlövészek dolgoznak majd, ahogy a rendőrség légi rendészete is jelen lesz, és a helikoptereket is gyakrabban lehet majd látni Budapest felett. Mindemellett drónok hada figyeli az érintett térségeket.

A Magyar Nemzet arra is felhívja a figyelmet, hogy

A látogatás tömeghelyszíneit – a Kossuth teret, illetve a bazilika előtti Szent István teret – csak többszöri átvizsgálás után lehet majd megközelíteni.

A lap emlékeztet: a katolikus egyházfő a világ négy legveszélyeztetettebb vezetője közé tartozik, az amerikai és az orosz elnök, az izraeli miniszterelnök, valamint a pápa esetében jóval nagyobb a biztonsági kockázat, mint általában.

(Kiemelt kép: Unsplash)