KÖZÉLET

Túlélőprogram, Budapest modell és Horn Gyula sétány – jövő szerdán szavaz a Fővárosi Közgyűlés


Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be a jövő heti közgyűlés témáiról.

Túlélőprogram

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Karácsony Gergely által tegnap bejelentett túlélőprogrammal kapcsolatban elmondta, hogy elsőszámú napirendi pont a költségvetési egyensúly megtartása és az ennek érdekében szükséges döntések meghozatala. Kiss elmondta, várhatóan ezekben az órákban érnek véget a tárgyalások azzal a banki konzorciummal, amely 16,6 milliárd forintos fejlesztési hitelt nyújtana a fővárosnak a túlélőprogram keretein belül.

A hitel felvételének azonban két feltétele is van. Először a Fővárosi Közgyűlésnek kell elfogadnia, majd ha ez sikerült, a végső döntést a kormánynak kell meghoznia, ám döntésüket nem kell indokolniuk akkor sem, ha jóváhagyják azt, és akkor sem, ha elutasítják a kérelmet.

A fejlesztési hitellel kapcsolatban a főpolgármester-helyettes elmondta, hogy ez forrásoldalon már része a 2023 költségvetésnek, tehát ha sikerül a hitelfelvétel, a pénzt nem tudják elkölteni, mert az idei költségvetést már úgy állították össze, hogy a futó beruházásaik önrészét kereskedelmi hitellel pótolták. Tehát ezt a hitelt az ott kiesett pénzek pótlására fordítanák.

Karácsony Gergely szerdai sajtótájékoztatóján vázolta fel, hogyan próbálják ideiglenesen megoldani Budapest pénzügyi nehézségeit, erről itt olvashatnak bővebben.

Energiaválság

Kiss Ambrus megerősítette, hogy az energiamegtakarításon felül mintegy 29 milliárd forintot spórolt a főváros az energiaköltségen a Budapest-modellel. Ismertette az idei első negyedéves adatokat, és elmondta, hogy az előző év azonos időszakához képest a fogyasztási mérték tekintetében a gázban 33 százalékos megtakarításuk volt, távhőben 25 százalékos és villamosenergiában 5 százalékos. Ez utóbbinál kiemelte, azért „csak” ennyi, mert a villamosenergia felhasználásának döntő része a közösségi közlekedésben és a közvilágításban hasznosult, ahol nem spórol a városvezetés.

Kiss kiemelte, mind a Budapest-modellt, mind pedig az energia megtakarítási programot – amit ebben a félévben sikeresen tudtak érvényesíteni – tovább kell vinni, hogy a főváros intézményei és cégei továbbra is hasonló mértékben tudjanak energiát megtakarítani.

Szolidaritási hozzájárulás

A fővárosi önkormányzat perével kapcsolatban elmondta, hogy a kerestet még nem nyújtották be, de továbbra is kitartanak álláspontjuk mellett, miszerint a szolidaritási hozzájárulás mértéke szembe megy a joggal. A nem szokványos pert egyébként a közigazgatási bíróságon a Pénzügyminisztérium ellen azért indítják, mert jogi álláspontjuk szerint a szolidaritási hozzájárulás mértéke 25 milliárd forinttal több, mint amire a törvény lehetőséget ad.

A jövő szerdai közgyűlésen továbbá a Horn Gyula sétány elnevezésének jogszerűségével kapcsolatban is szavaznak, itt Kiss Ambrus kifejtette, hogy továbbra is tartják: az elnevezés jogszerű volt.

„A térítési díjak mértékét nem érinti” – ezt pedig már a szintén napirenden szereplő a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő személyes gondoskodást nyújtó szakosított szociális intézmények, valamint a családok átmeneti otthonai térítési díjáról szóló törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban válaszolta kérdésre a főpolgármester-helyettes.

Valamint javaslatot tesznek a posták tervezett bezárása elleni intézkedések kezdeményezésére is – zárta tájékoztatóját Kiss Ambrus.