KULTÚRA

Pályafutása legnagyobb koncertjére készül a Thy Catafalque és a Platon Karataev a Budapest Parkban


Ha vannak a kortárs hangszeres zenének úgynevezett hot topic-jai, akkor az biztosan a Thy Catafalque és a Platon Karataev: május 11-én közös koncertet adnak.

A Kátai Tamás szólóprojektjeként ismertté vált, majd koncertekre zenekari formát öltött Thy Catafalque és a négytagú Platon Karataev története külön-külön is rendkívül érdekes és kivételes. Bár első ránézésre talán kevés helyen keresztezheti egymás útját az avant-garde metal és az alternatív/art rockban eredő gitárzene, mégis sokkal több a közös pont bennük, mint gondolnánk.

A két projekt ugyanis más-más irányból, de ugyanoda tekint, és mindkettő munkásságában megjelennek az archaikus elemek, kiemelt szerephez jutnak a természeti képek, és arra ösztönzik a hallgatót, hogy önmagukba, befelé figyeljenek. Emellett a Thy Catafalque és a Platon Karataev is jelentős hazai- és nemzetközi ismertséget vívott ki magának az évek során, és számos szakmai elismerést is bezsebeltek. Mindehhez pedig fontos kérdéseket feszegető, sokszor az emberi léten túlmutató dalszövegek párosulnak.

Ezt az együttállást pedig május 11-én láthatja a közönség a Parkban.

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Thy Catafalque eddig tíz albumot jelentetett meg (legutóbb tavaly Vadak címmel), az elmúlt tíz évben ráadásul a francia Season of Mist kiadó gondozásában, akik többek közt olyan zenekarokkal dolgoznak, mint a Heilung, a Mayhem, a Rotting Christ és a Septicflesh.

Nemrég pedig sorban a tizenegyedik albumát harangozta be épp a Néma vermek című videoklippel, amely az Alföld nevet fogja viselni, és amely Kátai Tamás szerint a legegyenesebb vonalú, legklasszikusabb extrém metal album a zenekar történetében. Úgy fogalmaz, hogy „ezúttal egy igazi metállemezt szerettem volna, az innováció vagy progresszió igénye nélkül”.

A Platon Karataev 2022 elején teltházas koncerten mutatta be legutóbbi, teljesen magyar nyelvű, Partért Kiáltó című nagylemezét, de már gőzerővel dolgoznak a folytatáson.