KULTÚRA

Sajnos a Nyulak szigetének egyszerűen nem lehet vidám története, sem itthon, sem külföldön


Szent Margit engedte szabadon a húsvétra kapott nyulait, és azok elszaporodtak? Dehogy, ez a teória nincs a tucatnyi verzió között, amivel nyulakat kötünk a szigethez. De mutatunk párat.

Nyulak népesítették be és kész!

A Nyulak szigetét valószínűleg mindannyian be tudjuk azonosítani, de leginkább Margitsziget néven ismert. 

A nyulas vonatkozás eredetére nincs tutibiztos történet, amivel villogni lehet társasozás közben, bizonytalan hitelességű viszont annál több.

Bökjünk rá egyre, és színezzük ki kedvünk szerint, úgysincs ember, aki egyértelműen cáfolni tudna majd minket!

Elágazó verziók a nyulakon belül

Az egyik történet szerint vadnyulak népesítették be a szigetet, és ez már elég is az eredeti teória igazolásához - de lássuk be, ez így túl egyszerű lenne. Más elméletek részben átfedésben vannak ezzel: valóban az itt élő rengeteg nyúlról kapta a sziget a nevét, de azokat a királyok szaporították el, hogy aztán sportból levadászhassák őket. Ez egy újabb, “akár igaz is lehet” háttértörténet. 

Lepra elmélet

Másik szálon is fut az elméletgyártás, de ebben nem nyulak vannak a szigeten, hanem leprások.

A mai Margitsziget a századokkal ezelőtt pusztító járványok idején természetes karanténként is szolgálhatott, ezért nevezhették a Leprások Szigetének, latinul Insula Leprorumnak. Ettől egy betűnyire van ugyanezen a nyelven a Nyulak szigete, Insula Leporum. Hogyan lettek a leprásokból nyulak?

Lehetett ez véletlen elírás is, egy fáradt szerzetes rosszul másolta le egy másik fáradt szerzetes kalligrafikus írását - nem elképzelhetetlen. Viszont az is egy lehetséges forgatókönyv, hogy járványok után nem akarták, hogy a szigeten rajta ragadjon a leprásokhoz köthető név.

IV. Béla nem mondhatta Margit lányának, hogy: „Kislányom, meglepetééés! Mész a Leprások Szigetére!"

Királyunk valószínűleg - mármint az elmélet szerint - meggyőzte a szerzetest, hogy az a betű eltérés nem fog fájni senkinek, így az elírás nem a véletlen műve volt. A Nyulak szigetére pedig már nyugodtan lehetett kolostorba küldeni a gyereket.

Az igazi Nyulak szigete, ami csak az embereknek paradicsom

Fotó: Rabbit Island

Van olyan hely, amit az igazi Nyulak szigetének is nevezhetünk, legalábbis olyan, mint amit a név hallatán elképzelünk: egy sziget, ami tele van nyulakkal. Japánban járunk, Hiroshimától nem messze:  Okunoshima szigete pár évtizede még egy titkos katonai bázis volt, ahol háborús célokra használt mérges gázokkal kísérleteztek - nyulakon.

A projekt annyira titkos volt, hogy még a térképekről is leradírozták a szigetet, laborostúl, nyulastúl.

De, a közhiedelemmel ellentétben a ma ott élő 1000 nyuszi egyike sem a régi kísérleti állatcsapat leszármazottja, azokat az amerikaiak a háború után halálba segítették a további szenvedés elől.

Viszont a 70-es évek elején pár diák újra szabadon engedett itt pár nyulat, amik - természetes ellenségük nem lévén - elszaporodtak, felettek minden ehetőt, és ezzel tönkre is tették a helyi ökoszférát. Ennek eredményeként ma már többnyire arra a táplálékra kell támaszkodniuk, amit az időközben turistacélponttá vált sziget látogatóitól kapnak. A táplálék mennyisége a szigetre látogatók számától függ, az a komp menetrendjétől, az pedig az évszakoktól. Ennek árát az állatok fizetik meg - ezek a nyulak a nem megfelelően elosztott táplálék miatt a lehetséges 10 év helyett legfeljebb 2 évig élnek.

Ha mégis el akarnál menni oda, ilyen élmények várnak ott rád.

Kiemelt fotó: Fortepan