FRISS

Pótolták a derékbatört páfrányfenyőt a Blahán


Pár héttel ezelőtt valaki elpusztított egyet a Stockholm-módszer szerint ültetett 80 fából. A tettes azóta előkerült, és pénteken reggel a fát is pótolták.

A keresztbe tört ginkgo helyett – a korábbi szándéknak megfelelően – egy ugyanebbe a fajba tartozó fa került. Ha valaki amiatt aggódna, hogy az új jövevény hogyan fog beilleszkedni a többiek közé, azoknak szól Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítészének megnyugtató üzenete: miután a lombfakadás a ginkgoknál még nem indult meg, a mostani ültetés nem befolyásolja az új fa növekedését.

A fa pótlása egyébként nem volt egyszerű, úgy kellett ásni és ültetni, hogy a korábban telepített öntözőrendszerben ne tegyenek kárt. A több órás művelet költségei ennek megfelelően bruttó 300 ezer forint körül alakulnak, igaz, ebben benne van a többször iskolázott páfrányfenyő ára is (aminek ára kb.  nettó100 ezer forint körül van).

Ugyan a tettes már jelentkezett, és önként vállalta az új fa elültetésének költségeit, amíg ki nem derül, hogy a fővároshoz milyen jogcímen tud az összeg eljutni, a projektet előfinanszírozzák, hogy ne húzódjon az ügy még hetekig – tudtuk meg a BKK-tól.

(Kiemelt kép: Énbudapestem/Ruzsa Rania)