KÖZÉLET

Bírósági ülnököket keres a főváros


Ülnök szinte bárki lehet, aki betöltötte a 30. életévét, és még nem múlt el 70 éves. A megbízatás négy évre szól, és tiszteletdíj jár érte.

Dr. Számadó Tamás főjegyző felhívását a Budapest portálon tették közzé, a felhívás részletesen tartalmazza, hogy kik és kiket jelölhetnek bírósági ülnöknek.

A legutóbbi soros ülnökválasztásra 2019-ben került sor, és mivel a megbízatás négy évre szól, ezért idén esedékes a soros ülnökválasztás.

Az ülnököket nagykorú magyar állampolgárok, helyi önkormányzatok és egyesületek, a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban eljáró ülnököket a tantestületek, érdek-képviseleti szervek, valamint jogszabályban meghatározott egyéb szervezetek, a munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

Ülnökjelölt lehet, azaz jelölhető minden olyan magyar állampolgár, aki

  • 30. évét betöltötte, de a 70. életévét még nem érte el,
  • nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá
  • büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

Az ülnök a megbízatása időtartama alatt nem lehet tagja pártnak és politikai tevékenységet nem folytathat.

Fiatalkorú elleni büntetőeljárásban résztvevő ülnök kizárólag az lehet, aki

  • pedagógus,
  • pszichológus,
  • a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás vagy gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozik vagy dolgozott korábban.

A jelölést a Főpolgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálatához​ postai úton vagy személyesen, legkésőbb 2023. április 6-áig lehet bejelenteni.

A jelöltté válás folyamatáról, az ülnökök kötelezettségeiről és jogairól, illetve tiszteletdíjáról itt lehet részletesen tájékozódni.