KÖZÉLET

Horn Gyula sétány: a főispán felszólít, az MTA állást foglal, a főváros nem hátrál


Kormányhivatal: át kell nevezni a közteret. MTA: az egykori miniszterelnök részt vett önkényuralmi rendszer kiépítésében. Főváros: a Horn Gyula sétány marad.

„A Fővárosi Közgyűlés jogszabályt sértett, amikor közterületet nevezett el Horn Gyuláról a XIII. kerületben” – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala kedden az MTI-vel. Emlékeztetnek: az önkormányzati törvény kimondja, hogy közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki részt vett „a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában”.

A múlt hét közepén Sára Botond főispán, a kormányhivatal vezetője erre hivatkozva kérte fel a Fővárosi Közgyűlést, hogy keresztelje át valami másra a Horn Gyulásról elnevezett XIII. kerületi sétányt – amit egyébként tavaly július 5-én, az egykori szocialista miniszterelnök születésének 90. évfordulóján adtak át –, mert indoklása szerint sérült a jogszabály azáltal, hogy róla nevezték el a közterületet.

Az önkormányzati törvény egyébként nem definiálja, hogy pontosan mit is jelent részt venni „a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában”, ezért ha kétség merül fel bizonyos esetekben, akkor a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását lehet kérni. Ezt tette meg most a kormányhivatal, és válaszában az akadémia egyértelműen fogalmaz:

„Horn Gyula életútja nem hagy kétséget afelől, hogy részt vett önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában.”

A kormányhivatal szerint ezért a Fővárosi Közgyűlés döntése jogszabálysértő, és törvényességi felhívással élt a közgyűlés felé, amelyben kérte a jogszabálysértő helyzet megszüntetését – olvasható a közleményben.

A közgyűlés egyébként idén januárban másodszor is jóváhagyta, hogy közterület viselje Horn Gyula nevét. Mielőtt pedig ma megérkezett volna a kormányhivatal által kért MTA-állásfoglalás, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta a Népszavának, hogy „Sára Botond, bár főispán, még nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a fővárosi önkormányzatnak”.

A közgyűlés Kiss szerint harminc napon belül ettől függetlenül megtárgyalja a kérdést, ha pedig a testület fenntartja azt az álláspontját, amit előzőleg már két alkalommal is megszavazott, akkor marad a Horn Gyula sétány elnevezés a XIII. kerületben. A főpolgármester-helyettes beszámolója szerint „Sára Botondnak ebben az esetben lehetősége lesz bírósághoz fordulni, ahogyan az máskor már előfordult. Aztán majd kiderül, a bíróság hogyan ítéli meg az ügyet”. 

Az Énbudapestemnek Kiss Ambrus a friss állásfoglalással kapcsolatban azt is hozzátette: az akadémiai levél nem jelent új elemet a jogi vitában. 

A főpolgármester-helyettes szavaiból kikövetkeztethető, hogy Budapest vezetése nem szándékozik megváltoztatni a sétány nevét.

(Kiemelt kép forrása: XIII. Kerületi Önkormányzat/Budapest13.hu)