KÖZÉLET

Kampány indult a szemétégetés ellen


Civil szervezetekkel fogott össze a Fővárosi Önkormányzat, hogy senki ne égesse el a háztartási hulladékát, ugyanis az nemcsak egészségkárosító, hanem illegális tevékenység is.

„Ne égess!” címmel közös felvilágosító kampányt indított nemrégiben a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség, hogy senki se égesse el a háztartási hulladékát.

Gyakori ugyanis, hogy a háztartásokban PET-palackot, gumiabroncsot, csomagolóanyagokat, PVC-padló darabjait, vegyes összetételű textilt, forgácslemezt és egyéb hulladékot dobnak a tűzre.

A Fővárosi Önkormányzat szerint Budapest levegőjét elsősorban a szilárd anyagok eltüzelése szennyezi. A szálló por jelentős része az égetésből származik. A pora tüdőbe kerülve asztmát, krónikus légcsőhurutot és szív-érrendszeri megbetegedéseket okozhat – írja a Budapesti Közművek.

Adataik szerint a szennyezett levegő évente mintegy 2500 budapesti halálát okozza. Csak a szilárd tüzelésből eredő porszennyezés évente közel ezer idő előtti halálesetért felelős.

A kampány szervezői szerint az energiafelhasználás tudatos tervezésével elkerülhető a levegő szennyezése. Ezért arra kérnek mindenkit, kerüljék a hulladékégetést! Hiszen az nemcsak egészségkárosító, hanem illegális tevékenység is.

A Fővárosi Önkormányzat Zöld Budapest néven lakossági tanácsadó irodát nyitott, ahol egyebek mellett a helyes fűtési technikákról is tájékoztatást adnak.