FRISS

Budapestet kivették a női kézi Eb rendező városai közül


Debrecen maradt. Az egyik középdöntő és a döntőnap mérkőzései zajlottak volna a magyar fővárosban.

Januárban jelentette be Kocsis Máté fideszes politikus, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, hogy Magyarország valóban azt tervezi: részben vagy teljes egészében visszalép a 2024. decemberi magyar-osztrák-svájci közös rendezésű női kézilabda Eb-től.

A politikus már akkor azt mondta: létező forgatókönyv, hogy Magyarország feladja egy nemzetközi sportesemény megrendezését, abban a formában ugyanis, ahogy elnyerték a rendezést, mint Kocsis fogalmazott, nem tudják vállalni, ezekben az időkben a kézilabda-Eb luxuscikk.

Ma pedig tudatta a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ), hogy a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság küzdelmeiből Magyarországot nem, csak Budapestet veszik ki mint rendező helyszínt. A középdöntőket eredetileg Budapest és Debrecen rendezte volna, a finálét pedig az MVM Dome-ban játszották volna. A 20 ezres csarnokot a 2022-es férfi Eb-re építették.

Mint a közlemény írja, a Női EHF EURO 2024 három szervezője, Magyarország, Svájc és Ausztria megállapodott a torna új helyszínéről és szervezési struktúrájáról. Az Eb két-két csoportját Bázelben (Svájc), Innsbruckban (Ausztria) és Debrecenben játsszák majd a résztvevők.

Kiemelik: a 2024-es női Európa-bajnokságot első alkalommal rendezik 24 csapattal, így összesen hat négycsapatos csoport lesz a tornán. A kontinensviadalra 2024. november 28. és december 15. között kerül sor.

A középdöntőket – két, egyenként hatcsapatos csoporttal – Debrecenben és Bécsben játsszák majd, így Ausztria fővárosa átveszi Budapest szerepét. A torna módosított lebonyolítása szerint a döntő hétvégét, azaz az elődöntőket, a döntőt és a helyosztókat is Bécsben játsszák Budapest helyett.

A változtatást és az új lebonyolítást az EHF Végrehajtó Bizottságának hivatalosan is meg kell erősítenie március 31-i ülésén, amelyre a törökországi Isztambulban kerül majd sor.

A szervezők által javasolt játékterv szerint a bázeli C-csoportból Debrecenbe, a D-csoportból pedig Bécsbe utaznak tovább a továbbjutó csapatok. A két innsbrucki csoportból (E, F) továbbjutó válogatottak Bécsben folytatják a tornát.

A 2024-es női Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolására 2023. április 20-án kerül sor Zürichben. A 24 csapatos torna biztos résztvevői a rendező Ausztria, Magyarország és Svájc, valamint a címvédő Norvégia.

(Kiemelt kép: wikipedia)