KÖZÉLET

Látványterv: rózsakert épül a Gellérthegyen


Nyár végén közel 3200 rózsatövet telepítenek a Gellérthegyre Budapest 150. évfordulójának alkalmából. A virágok azokat a településeket szimbolizálják, ahonnan a város lakói és felmenőik származnak.

A magyar főváros idén 150 éves, a jubileumra

megújul és rózsakerttel bővül a Gellérthegy.

Bardóczi Sándor főtájépítész az Énbudapestemnek elmondta, a Budapest 150 bizottság kezdeményezésére jött létre a projekt. Az apropót a Budapesti Történeti Múzeum tanulmánya adta, amelynek célja az volt, hogy feltérképezze, milyen nemzetiségből, hazai vagy éppen külföldi településekről származók alkotják Budapest lakosságát. A kutatás szerint szinte minden budapesti családnak vannak vidéki vagy éppen külhoni felmenői, rokonai.

Ez alapján úgy döntöttek, Magyarország 3153 településének, illetve a határon túli régióknak ültetnek egy-egy rózsatövet a Gellérthegyre. A tervek szerint a hazai települések vezetői, Budapest hivatalos egyesítésének évfordulóján, szimbolikusan örök befogadnak egyet a közel 3200 rózsatőből.

Őszre fejeződik be a telepítés

Tavasz végén a Budapest Közút megújítja a járdaszakaszokat és a útburkolatokat a Gellérthegyen. Ezt követik a kertészeti munkálatok, kialakítják a rózsaágyásokat, telepítik az automata öntözőket végül augusztusban elkezdik a növények ültetését.

Bardóczi elárulta azt is, hogy a telepítés során 

próbálnak figyelni a rózsák szín- és fajta kombinációira, de ilyen mennyiségű beszerzésnél örülnek, ha sikerül a kellő mennyiségű tövet beszerezni.

Attól függően, hogy milyen gyorsan tudnak haladni, valamikor az ősszel fejeznék be a munkálatokat, az első rózsákat azonban – virágzástól függően – valószínűleg már csak a következő tavaszi-nyári időszakban csodálhatják meg az érdeklődök – tette hozzá a főtájépítész.

Fotó: Főpolgármesteri Hivatal, Tájépítészeti Osztály
Fotó: Főpolgármesteri Hivatal, Tájépítészeti Osztály

 

(Kiemelt kép: Berecz Valter / kepszerk.hu)