FRISS

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki COVID 19 feliratú bakancsot hagyott a metróban


Megzavarta a köznyugalmat és nem mellesleg 400 ezer forintos kárt okozott.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 49 éves férfival szemben, aki 2020 áprilisában, a veszélyhelyzet ideje alatt, az M3 metró egyik kocsijában egy ,,COVID 19” feliratú bakancsot hagyott az ülésen, ami az akkor fennálló helyzetben alkalmas volt a köznyugalom megzavarására - írja a Fővárosi Főügyészség közleményében. 

A vádirat szerint a vádlott 2020. április 19-én, a világjárvány miatt Magyarország egész területére elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt, a XIII. kerületben, a Dózsa György úti megállóban felszállt az M3 metró egyik szerelvényére.

A vádlott ezután leült az egyik ülésre, majd a szatyrából kivett egy bakancsot, amelyen egy fehér papíron a koronavírusra utaló, „COVID 19” feliratot helyezett el.

A férfi ezzel valótlanul azt a látszatot keltette, hogy a metrókocsiban egy fertőző tárgy van, ami által az utasok a járványt elkaphatják.

A vádlott cselekménye alkalmas volt a köznyugalom megzavarására, amelynek következtében az adott szerelvényt le kellett cserélni. A leállással, valamint a fertőtlenítéssel a BKV Zrt.-nek több mint 400.000 Ft kára keletkezett.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség a férfit közveszéllyel fenyegetés bűntettével vádolja, és arra tett indítványt a vádiratban, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével hozzon érdemi döntést, és a vádlottal szemben büntetővégzéssel pénzbüntetést szabjon ki.

Az ügyhöz kapcsolódó felvételen az látható, hogy a férfi felszáll a metróra, kiteszi a bakancsot, majd elhagyja a szerelvényt. A videó az Ügyészség hivatalos Youtube csatornáján, az alábbi linken megtekinthető: