KÖZÉLET

Virág helyett nőnapra: ezeket a civil szervezeteket támogathatod


A tavalyi nőnapon egy kollégánktól képeslapot kaptunk, szépen rajzolt tulipán volt rajta, és egy kísérőszöveg – utóbbi hatására idén olyan civil szervezeteket ajánlunk, amiket te is támogathatsz, akár egy virág árával.

Hogy ne éljünk vissza olvasói türelmeddel, rögtön idézzük is az ajándék képeslap kísérőszövegét (csak annyit még előtte, hogy az eredeti képeslapról fotót is mutatunk egy kicsit lejjebb):

„Ez nem egy tulipán. Ez egy tulipánnyi támogatás azoknak a nőknek, akik számára ma sem biztosítottak azok a jogok, amikért a nőnap létrejött.”

És akkor így már benned is kevesebb a kérdés, hogy miért ajánljuk támogatásra a következő civil szervezeteket.  

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE)

Itt tudod támogatni őket.

Mit tehetsz, ha egy ismeretlen zaklatott közterületen, ha az exed tovább küldte a meztelen képeidet, vagy ha egy randin kényszerítettek valamire, amit nem akartál? Olyan kérdések ezek, amelyek sajnos nagyon sok lányt és nőt érintenek, mégis kevesen tudják, hol és hogyan kérhetnek segítséget.

A NANE 1994-ben jött létre, céljuk, hogy fellépjenek a nők és a gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszakkal szemben. Egyéni szinten az egyesület önkéntesei telefonos segítségnyújtást, tájékoztatást végeznek, míg közösségi szinten különböző célcsoportú képzéseket és ifjúsági foglalkozásokat tartanak, valamint szakmai és önsegítő csoportokat indítanak. Társadalmi jelentőségű a NANE könyvkiadó tevékenysége is, ami a párkapcsolati erőszakra mint társadalmi problémára hívja fel a figyelmet. 

Budapest Bike Maffia (BBM) nőgyógyászati rendelője

Itt tudod támogatni őket.
(A linken keresztül küldött támogatás kimondottan a rendelő számára elkülönített alszámlára érkezik.)

Tavaly nyitotta meg a Bike Maffia a BMSZKI-val közösen a nőgyógyászati rendelőjét, amit hajléktalan és rászoruló nők vehetnek igénybe. A küldetésük az, hogy végre azok is eljuthassanak az orvoshoz, akik eddig a lehetőség hiánya miatt, esetleg a megaláztatástól félve nem mehettek, nem mentek nőgyógyászati rendelésre. A rendelőhöz tartozik zuhanyzó, váró, vizsgáló, kézmosó és vécé is.

A traumatudatos működéshez az is hozzájárul, hogy a rendelés biztosításában részt vevők mindannyian nők, rendelési időben a rendelő területére csak nők léphetnek be, emellett pedig egy szociális munkás folyamatos jelenlétével igyekszik megteremteni az ügyfelek biztonságérzetét.

Patent Egyesület

Itt tudod támogatni őket.
(A munkájukat specifikusan, az általad kiválasztott területre kattintva tudod támogatni.)

A Patent Egyesület, azaz Patriarchátust Ellenzők Társasága női jogvédőkből, jogászokból, pszichológusokból és nemi alapú erőszakkal foglalkozó szakemberekből áll. Jogi és pszichológiai segítséget nyújtanak a nők elleni erőszak áldozatainak, és reprodukciós jogaikban sértettek számára. Szakmai hálózatot és társadalmi mozgalmat építenek, a nemi alapú előítéletesség ellenében lépnek fel a jogalkotás és a jogalkalmazás területén. Önkénteseket és szakembereket is képeznek, valamint a törvényalkotók számára javaslatokat, a bíróságok, hatóságok, szociális ellátórendszer munkáját szakmailag segítő anyagokat, az érintettek és környezetük számára ismeretterjesztő kiadványokat készítenek.

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női érdek)

Itt tudod támogatni őket. 

A lassan tíz éve, 2003. október 3-án alakult szövetség hosszú távú célkitűzése, hogy a magyar nők társadalmi és jogi egyenlőségéhez hozzájáruljon, valamint szemléletváltozást indítson el a nemek esélyegyenlősége tekintetében.

A Női érdek fellép a nőkkel szembeni diszkrimináció és erőszak minden formájának tilalmáért is, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a nemzetközi egyezményeket Magyarországon is betartsák, az EU-s normákat itthon is elfogadják.

Ez tehát nem egy tulipán

Ezzel elérkeztünk listánk végéhez, ígéretünkhöz híven tehát mutatjuk a fotót:

Fotó: Bartha Dorottya/Énbudapestem

 

Végül már csak annyit, hogy az eredeti képeslap ma is megvan.

(Kiemelt Illusztráció: Sturm Dániel/Énbudapestem)