KULTÚRA

„Ennek a díjnak nem szabadna ebben a formában léteznie”


42 éves korában, tavaly decemberben halt meg Móricz-Sabján Simon. A fotóművész négy gyermeket és szintén fotográfus feleségét hagyta hátra. A család megsegítésére gyűjtést szerveztek a budapesti Einspach Fine Art & Photography Galériában – videó.

A rendezvény két főszervezője arról beszélt az Énbudapestemnek, hogy a szakmára nem jellemző, széleskörű összefogás bontakozott ki szinte azonnal. A hétfő este megnyitott kiállítás is ennek a szolidaritásnak köszönhetően jött létre, ahol hazai fotóművészek által adományozott képeket lehet megvásárolni, amelyek teljes bevétele a családot illeti.

„Az idő és a tér korlátot teremtett annak, hogy még több fotográfus munkáját ki tudják állítani” 

– árulta el Csizek Gabriella kurátor, az egyik főszervező, aki szerint a kiállított darabokon túl is rengetegen ajánlottak fel adományként képeket. Az Einspach Galériában csupán szombat estig látogatható a kiállítás, de Bácsi Róbert László, a rendezvény másik főszervezője elárulta, hogy szeretnék hosszútávon is, havi rendszerességgel anyagi támogatáshoz juttatni a családot, ezért a jövőben is rendeznek hasonló adománygyűjtő akciókat. Ezen kívül Simon könyvének megvásárlásával, valamint közvetlen támogatás formájában is segíthetnek a családon – erről bővebben ide kattintva lehet tájékozódni.

Móricz-Sabján Simon-különdíj

Simon emlékére és tiszteletére a Pictorial Collective kezdeményezésére létrehozták a nevéhez fűződő sajtófotódíjat, amelyet elsőként Mónus Mártonnak ítéltek.

„Hatalmas elismerés, és örültem, hogy én kaptam, de mellette nagyon furcsa is, mert ennek a díjnak nem szabadna ebben a formában léteznie”

– nyilatkozta Mónus, aki bővebben a videóban beszélt a díjról és Simonnal való kapcsolatáról is.