FRISS

Újabb budapesti gimnázium csatlakozott az érettségi bojkotthoz


A Veres Pálné Gimnázium 28 tanára, a tantestület 42 százaléka csatlakozik azokhoz a pedagógusokhoz, akik nem vállalnak önkéntes feladatot az érettségi vizsgák lebonyolításában.

A Facebookon közzétett közleményből kiderül,

sem az emelt szintű írásbeli vizsgák javításában, sem az emelt szintű szóbeli bizottságok munkájában nem vesznek részt, továbbá nem vállalnak elnöki feladatokat a középszintű érettségi vizsgákon. Mivel saját intézményükben munkaköri kötelességük a diákokat közép szinten leérettségiztetni, ennek eleget tesznek.

Kiemelték, hogy a látszólagos csend ellenére a problémák megoldására továbbra sem kaptak semmilyen, egyeztetésen alapuló választ a kormánytól, ezért addig folytatják a polgári engedetlenséget, amíg nem hajlandók érdemben foglalkozni a pedagógusok 9 pontos követelésével.

A bojkottot egyébként a tatai Eötvös József Gimnázium 32 tanára indította el, amihez már az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumból, az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumból, valamint három szolnoki és egy tiszafüredi iskolából is csatlakoztak.

A tanárok többek között azt szeretnék elérni, hogy az ágazatban azonnali, 45 százalékos fizetésemelést hajtsanak végre, és hogy heti 22 órában maximálják a tanárok óráit.

Közben a PDSZ és PSZ kétnapos sztrájkot hirdetett március 16-ára és 17-re, mivel a kormány érdemben nem reagált semmilyen követelésükre - olvasható közleményükben.

A munkavállalókat arra kérik, hogy ezeken a napokon szüntessék be a munkát, az őket támogató szülőket pedig arra, hogy lehetőség szerint tartsák otthon gyermekeiket.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)