FRISS

Lehet, hogy hozzá kellene nyúlni a KRESZ-hez, ha a kerületek kizárólagos parkolást szeretnének


Olyan javaslattal állt elő egy fideszes és egy ellenzéki kerület, hogy egy másik fideszes és egy másik ellenzéki kerület kellett a kedélyek lehűtéséhez.

Ahogy a február közepén beszámoltunk róla, ritka összefogásra készült egy kormánypárti és egy ellenzéki polgármester. A II. kerület polgármestere, az MSZP-s Őrsi Gergely és a XII. kerület polgármestere, a fideszes Pokorni Zoltán bejelentették, hogy közös javaslatot terjesztenek a február 22-i fővárosi közgyűlés elé.

Az előterjesztők azt szerették volna elérni, hogy a közgyűlés tegye lehetővé a két kerületben kizárólagos parkolóhelyek kijelölését a fizetős zónahatáron kívüli kerületrészeken.

A II. és a XII. kerület arra tett javaslatot, hogy náluk

a hét minden napjának 24 órájában legyenek kizárólagos lakossági hellyé nyilvánítva a kijelölt parkolóhelyek.

Az előterjesztés célja, hogy a kerületek ne egymással és a lakóikkal szúrjanak ki a parkolási zónákkal kapcsolatban. A probléma pedig, hogy ahol a parkolási zónák véget érnek, az ingyen parkolható szomszédos utcák mindig dugig vannak, az ottani lakosok pedig őrjöngenek, mert nem tudják letenni a kocsijaikat.

A parkolási zónát sem érdemes folyton bővíteni, mert mindig akad egy szomszédos utca, ami tele lesz. Az ingyenes helyeken ráadásul sokan úgy parkolnak, hogy nem is ott élnek, 

a kerületek tehát több esetben is csak egymásra tolták volna az autózókat.

A szokatlan szövetségesek előterjesztése komoly vitát kavart már a közgyűlés előtt, de közben újabb szokatlan szövetségek is köttettek, például Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője és Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere is aggályosnak tartották jogilag a dolgot.

Karácsony Gergely hajlandó lenne támogatni az előterjesztést, azonban azoknak is igazat adott, akik aggályosnak nevezték: nem egyértelmű, hogy

  • a parkolási zónákon kívüli, kizárólagos lakossági parkolóhelyek kérdésének rendezése megoldható-e a parkolási rendelet módosításával,
  • vagy valóban a KRESZ-hez kellene hozzányúlni

– ami meg nem fővárosi hatáskör. A főpolgármester a módosító indítványában azt javasolta, hogy május 31-ig vitassák meg az érintett kerületekkel a kérdést, aminek akár egy átfogóbb, a többi kerületben is alkalmazható megoldás lehet az eredménye. A módosítót el is fogadták.

(Kiemelt kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség)