FRISS

Drágul a repülőtéri vonaljegy


A Fővárosi Közgyűlés támogatásával 2023. április 1-től átláthatóbbá válik a BKK termékkínálata, illetve módosul a repülőtéri vonaljegy ára is.

A Budapesti Közlekedési Központ a növekvő infláció, illetve a gyenge euró-forint árfolyam miatt

1500-ról 2200 forintra emeli a repülőtéri vonaljegy árát

2023. április 1-től - írta a társaság a közleményében.

A BKK 2019-es felmérése szerint a járat utasainak 83 százaléka külföldi, akik csak alkalmi jelleggel használják a társaság szolgáltatásait, éppen ezért kevésbé érzékenyek a jegy árára. A jellemzően turisták által használt 100E busz új tarifája még az emelést követően is

elmarad a nemzetközi viszonylatban vizsgált városok áraitól.

Ez a jegytípus a teljes jegybevétel csupán 4 százalékát adja.

A jegyek, bérletek árát Budapest Főváros Önkormányzata állapítja meg. A városvezetés kiemelt várospolitikai célja, folytatják, hogy a közösségi közlekedést használók száma elérje, majd meg is haladja a pandémia előtti szintet, és mindaddig, amíg erre pénzügyileg egyáltalán lehetősége van, a budapestiek által használt alapvető jegy- és bérlettermékek árának nominális szinten tartására törekszik.

A repülőtéri vonaljegy ára egyébként 2022 július elsején növekedett 900 forintról az eddigi 1500 forintra.

Akkor arról számoltak be, hogy 100E vonal használatával kapcsolatban a már említett 2019-ben készítettek felmérés arra is kitért, hogy a többségében külföldi utazóközönség a 3,7 eurós árszintet (ami akkori árfolyamon számítva kb. 1500 forintot tett ki) is elfogadhatónak tartaná a 100E autóbuszra váltható repülőtéri vonaljegyért.

A BKK emellett arról írt, hogy csökkent a kereslet az átszállójegyre, a metrószakaszjegyre, illetve a hetijegyek és a kiegészítő heti bérlet is elmaradást mutat 2019-hez képest.

Az elmúlt időszakban sok probléma merült fel az 5/30 BKK napijegy használatával és megfelelő érvényesítésével kapcsolatban. Ezért a társaság a jelenlegi megoldás helyett egy digitálisan elérhető új termék bevezetésén dolgozik.

A felsorolt termékeket április 1-től kivezeti a BKK a kínálatából.

(Kiemelt kép: bud.hu)