FRISS

Másfélszer fejlettebb Budapest az uniós átlagnál, de van térségünk a legszegényebbek között is


Három magyar régió van az EU húsz legszegényebbje között, a budapesti régió viszont a 15. legfejlettebb az unióban.

Budapest Közép- és Észak-Európa nagyobb városaival van egy szinten, ami a gazdasági teljesítményt illeti, a vidéki Magyarország jókora része viszont az EU legszegényebbjei közé tartozik – írja a HVG az Eurostat adatai alapján.

A magyar főváros 2020-ban került be a 20 legerősebb gazdasági régió közé, akkor a 17. helyen volt, most a 15.-re lépett előre. Az egy főre jutó budapesti GDP az EU-átlag 156 százalékára nőtt az egy évvel korábbi 155-ről, így 2021-hez képest Stuttgartot és Pozsonyt sikerült megelőzni, most közvetlenül Budapest előtt Utrecht áll a listán. Az Eurostat összeállított egy olyan mutatót is, amelyben Pest megye az EU öt legjobbja közé került: 2019 és 2021 között ott volt az ötödik legnagyobb GDP-növekedés, csak a három ír régió, valamint a német Rajna-vidék–Pfalz fejlődött gyorsabban.

Ezzel együtt az EU húsz legszegényebb régiója között évek óta szerepel három magyar: az Észak-Alföld az EU 14. legszegényebbje lett, amely így 49 százalékon stagnál, utána a Dél-Dunántúl 51 százalékon, Észak-Magyarország pedig a 20. legszegényebb lett, amely 50-ről 52 százalékra javított.

Fotó: eurobuildcee.com