FRISS

Új kerékpárutak készülhetnek Dél-Budán - naponta ingázóknak és túrázóknak is jó lesz


A balatoni kerékpárút fővároson belüli szakaszának részére készültek el a tervek. Az összesen 7,6 kilométer hosszú új útvonal jövőre készülhet el, és a környékről naponta ingázók életét is megkönnyíti.

Az  EuroVelo 14 névre hallgató Budapest–Balaton-kerékpárút a főváros határáig már elkészült, most a szakmai egyeztetések után a fővároson belüli része készülhet el, ami két ponton is csatlakozik majd a Duna menti EuroVelo 6 dél-budai szakaszához.

Ezzel fontos kerékpárútvonal-kapcsolatok jöhetnek létre a XI. és a XXII. kerületben, megkönnyítve az agglomerációból a fővárosba kerékpárral ingázók napi közlekedését, és segítve hogy a túra-kerékpározók – a Kamaraerdőtől a Dunáig eljutva – rátérhessenek a Folyók útja elnevezésű EuroVelo 6 útvonalra - írja a BKK közleményében.

Ahogy egyre többen váltanak a városon belül is bringás közlekedésre - és többen fognak, ha a megfelelő infrastruktúrát megteremtik - a balatoni kapcsolat mellett kiemelten fontos szempont volt hogy az új utakkal könnyen elérhető legyen a XXII. kerületi Leányka utcai lakótelep, illetve Budafok történelmi belvárosa, továbbá a XI. kerületi kelenvölgyi és kőérberki szakasz megfelelő csatlakozási pontja, és folytatása legyen az EuroVelo 14 fővároson kívüli szakaszának.

A kerékpárútvonal ezek mellett elősegíti a Honfoglalás utca autós forgalomcsillapítását, a csomóponti fejlesztésekkel csökkenthetők a közlekedési veszélyek. Két új kerékpároshíd is készülne a Hosszúréti-patak felett – a Leányka utcában és a Horogszegi határsoron, valamint pihenőhelyeket is építenének, a Honfoglalás utca–Horogszegi határsor csomópontnál és a Kamaraerdőnél.

Nem közvetlenül a bringautat érinti, de ezzel egy időben a Leányka utcai lakótelep mögötti kerékpárút mellett gyalogossétány is létesül a kutyafuttató irányába és a Kána-tó déli partján, a villamossínpálya mellett elválasztott kerékpárút és sétány jöhet létre, ezek összehangoltan valósulhatnak meg a XI. kerület egyéb rekreációs célú fejlesztéseivel.

A tervek engedélyeztetése a napokban elindult, a tervezési feladatok 50-50 százalékban kormányzati és fővárosi forrásból valósulnak meg, a kiviteli tervek várhatóan 2023 őszére állnak rendelkezésre. Ezt követően a kivitelezést európai uniós forrás bevonásával tervezi megvalósítani a Főváros; sikeres pályázat esetén 2024-ben kezdődhetnek az építési munkák.

(Kiemelt kép: BKK illusztráció)