FRISS

A nyugdíjasokon spórol a kormány? A jogos nyugdíjprémium felét sem kapták meg


Az Azénpénzem.hu számításai szerint a 2022-es év után járó nyugdíjprémium 22 ezer forint lett volna, ezzel szemben maximum 10 ezer forintot fizetett ki ilyen címen a kormány.

A tegnap megjelent statisztikai adatok szerint a magyar gazdaság tavaly 4,6 százalékkal nőtt, a nyugdíjtörvény alapján azonban a nyugdíjprémium kalkulációjához a nyugdíj negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell alapul venni, amihez akkora szorzószámot társítanak, mint amennyivel meghaladja a növekedés a 3,5 százalékot - írja az azenpenzem.hu.

Ebből következően a 2022-es év után járó nyugdíjprémium a legalább 80 ezer forintos juttatás után 22 ezer forint lett volna. Valójában azonban maximum 10 ezer forintot fizetett ki ilyen címen az állam.

Az Azénpénzem.hu számításai szerint így közel 30 milliárd forintot spóroltak meg a nyugdíjasokon. Pénz azonban lett volna a kifizetésre, a tavalyi költségvetésben ugyanis 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel kalkuláltak, így a nyugdíjprémiumra mintegy 68,5 milliárd forintot különítettek el, amiből végül csak 23,5 milliárdot fizettek ki.

(Kiemelt kép: Unsplash)