FRISS

Tíz milliárd forintnyi megmentett élelmiszert juttatott rászorulókhoz az Élelmiszerbank


Mintegy 240 ezer nélkülözőnek nyújtott segítséget ezzel a szervezet, az élelmiszereket áruházláncok és vendéglátó egységek adják át nekik .

Az Egyesület a tavaly mennyiség csaknem másfélszeresét mentette meg, hogy lépést tudjon tartani a növekvő rászorulói igényekkel - közölte a szervezet az MTI-vel.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005-ös alapítása óta azzal foglalkozik, hogy összegyűjtik a kereskedelemben feleslegessé vált élelmiszereket, hogy nehézsorsú emberekhez juttassák azokat. A szervezet elsősorban lejáratközeli, csomagolási hibás, valamint promóciókból és ünnepi kínálatokból visszamaradt termékeket kutat fel, hogy azok a hulladékégető helyett inkább rászorulók asztalára kerüljenek. A megmentett áruk nagyrésze tavaly is pékáru, valamint zöldség és gyümölcs volt, illetve kisebb arányban tartós élelmiszer, tejtermék, ital és húsáru. Összesen 225 áruházzal dolgoznak együtt, a Tesco, az Aldi, a Metro, a Auchan, a KFC és a Foodpanda után a Lidl és a Penny is jelentős átadóvá vált. 

2022-ben naponta átlagosan 24 ezer kiló mentett élelmiszert osztottak ki az ország többszáz pontján, ez éves összesítésben 8,7 millió kilogrammot tett ki.  Az összegyűjtött hatalmas mennyiségű élelmiszer elosztását egy 600 karitatív szervezetből álló országos hálózaton keresztül juttatják el gyermekotthonokba, családsegítő szolgálatokhoz, fogyatékkal élőket segítő szervezetekhez, hajléktalanellátó központokba, az idősgondozásban élőkhöz, nagycsaládos egyesületekhez és az ország elmaradott térségeiben lévő településekre. 

Aki támogatni szeretné az egyesület munkáját az felajánlást és önkéntes munkát is választhat. Az önkéntes munkára jelentkezőket márciustól minden hónap harmadik szombatjára várják.

(Kiemelt kép: Magyar Élelmiszerbank Egyesület)