FRISS

Megszűnik az oltási igazolvány, de még érdemes megtartani


A kormány megszünteti a koronavírus elleni védettséget igazoló igazolványt, mivel a járványhelyzet sem itthon, sem pedig külföldön nem indokolja a védettség igazolását.

A védettségi igazolványt a koronavírus-járvány idején az oltások igazolására állították ki, sokan még fizettek is érte, hiszen a lezárások alatt sok helyre csak ezzel lehetett bejutni. Később oltási igazolvánnyá alakult át, amit külföldön is használhattunk, ha a helyi hatóságok elfogadták.

"Tekintettel arra, hogy jelenleg a járványügyi helyzet nem indokolja a védettség igazolását, korlátozások sincsenek hatályban, illetve a védettségi igazolvány nemzetközi összefüggésben kiváltható, indokolt a koronavírus elleni védettséget igazoló igazolvány megszüntetése" – írja a kormány egyik jogszabálytervezete alapján a VII. kerület oldala.

Ugyan Magyarországon már nem kérik, de akkor mégis mire jó még?

Mint írják az eddig kiállított védettségi igazolvány a birtokunkban marad, mivel azokban az országokban továbbra is felhasználható, ahol erről Magyarország megállapodott. Szintén elérhető marad az a lehetőség is, hogy a védettségi igazolvány QR-kódjáról az uniós digitális-Covid igazolványt elérjük, ha erre szükség van. Nincs változás abban sem, hogy a különböző applikáció boltokban elérhető alkalmazás útján a digitális Covid-igazolványunkat elérjük.