FRISS

Budapesti intézmények fogadják a zsúfolt vidéki hajléktalanszállóról kiszorultakat


Bár az extrém hidegek csak most köszöntöttek be, az elszálló rezsiárak miatt így is sokkal veszélyesebb a helyzet, mint korábban. A hideg időjárás miatt kedden három régióban is életbe lépett az úgynevezett „vörös risztás”, két megyében is telt házasak az éjjeli menedékhelyek.

Bár az extrém hidegek csak most köszöntöttek be, az elszálló rezsiárak miatt így is sokkal veszélyesebb a helyzet, mint korábban. Kedden három régióban is életbe lépett az úgynevezett „vörös riasztás”, két megyében is teltházasak az éjjeli menedékhelyek.

A „vörös riasztás” időtartama alatt a Budapesten működő ellátó szervezetek számos telephelye éjszakai túlélési pontként üzemel, vagyis mindenkit befogadnak, de országszerte valamennyi szociális intézmény számára kötelező ilyenkor a hajléktalan, vagy bajba jutott emberek befogadása. Hiába volt eddig enyhe a tél, csaknem kétszer annyian fagytak halálra, mint két éve - írja a Népszava. Nagyrészt a saját, fűtetlen lakásukban kihűlő idősekről van szó, így rájuk is fokozottan figyelni kell ilyenkor. 

A „vörös riasztás” időtartama alatt Menhely Alapítvány által működtetett diszpécser szolgálat koordinálásával több krízisautó is utcai szociális munkás is járja az utcákat és dolgozik annak érdekében, hogy minél hamarabb segítséget nyújthassanak a helyszínen. Adataik szerint a budapesti éjjeli menedékhelyek kihasználtsága az elmúlt napokban 80 százalékos volt, így összesen 350-400 szabad férőhely van még.

A fővárosban 31 különböző szervezet foglalkozik hajléktalanellátással, a legnagyobb ezek közül a szálláshelyek felét (2500 férőhellyel) üzemeltető, a fővárosi önkormányzathoz tartozó BMSZKI. Emellett a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) munkatársai szintén kiemelt figyelemmel kísérik a fedél nélkülieket és a BKK járművezetői is jelzik a diszpécser szolgálatnak, ha kihűlés veszélyének kitett embert látnak az utcákon .

Az rezsiárak brutális elszállása nehéz helyzetbe hozta a fővárosi hajléktalanellátó szerveket is, a kormányzati finanszírozás mértéke nem követte a kiadások mértékét, így a fővárosi önkormányzat saját Energia és Gazdasági Válság Elleni Alapjából biztosított 200 millió forint támogatást a Menhely Alapítványnak, hogy abból segítse a rászoruló embereket ellátó intézményeket és utcai gondozó szolgálatokat fenntartó – civil szervezeteket. 

(Kiemelt kép: Unsplash)