FRISS

Újabb fordulat a Ligetbe tervezett Nemzeti Galéria ügyében


Bár tavaly év végén úgy tűnt, hogy idén elindulhat a világörökségi címet is veszélyeztető építkezés, most az építtető kérésére fél évig biztosan nem történik semmi.

2022 végén tudni lehetett, hogy a Nemzeti Galéria építési engedélykérése elindult, ennek fényében várható volt, hogy a munkálatok az idei évben elkezdődnek. A 24.hu információit a Városliget Zrt. nem cáfolta egyértelműen, ezért megkeresték a Fővárosi Önkormányzatot is , ahonnan az alábbi választ kapta a szerkesztőség:

„A Fővárosi Önkormányzat nemrégiben kapta meg Budapest Főváros Kormányhivatalának végzését, ami nem csak az új Nemzeti Galéria épületéhez, a hozzá tartozó kerékpártárolóhoz, illetve az országos építési követelményektől való eltérés engedélyezéshez tartozó eljárás indulásáról számolt be, de arról is, hogy azt az Építtető kérelmére 2023. január 7-től legfeljebb 6 hónapig szüneteltetik.”

A projektet a már jól ismert, bejáratott gyakorlat szerint azonnal kiemelt kormányzati beruházásnak nyilvánították, így eltérhetnek a kötelező fővárosi építésügyi szabályoktól, kevés mozgásteret engedve ezzel az önkormányzatnak, valamint a 2020 tele óta az építéshatósági ügyekben a Kormányhivatalok járhatnak el, nem a helyi önkormányzatok. 

A Fővárosi Önkormányzat ezért ügyfélként fogja jelezni a Kormányhivatal felé a régóta fennálló fenntartásait, újra közli majd az építési engedéllyel kapcsolatos egyet nem értését, sőt nyomatékosítja, hogy a Fővárosi Közgyűlés 48/2020. (X. 12.) számú rendeletével már törölte az új Magyar Nemzeti Galéria építési helyét a Városliget területéről – írja a 24.hu cikke.

Amellett, hogy a város egyik legfontosabb és legrégebbi zöld parkjába tervezik az épületet, a másik fennálló veszély, hogy az új, hatalmas alapterületű és 31 méter magas Galéria a Budapesti Világörökségi Terület védőzónájában lenne, és az UNESCO részéről több figyelmeztetés is érkezett, hogy a megépítése veszélyeztetheti az Andrássy út 2002-ben elnyert világörökségi státuszát. 

(Kiemelt kép: Városliget Zrt.)