FRISS

A háztartási energia 52,4, az élelmiszerek átlagosan 44 százalékkal kerültek többe 


Az EU 27 tagállama közül eddig 19 közölte a januári adatot, ezek közül 18 már túljutott az inflációs csúcson, a kivétel Magyarország.

Ahogy a HVG írja, tovább nőtt az infláció, és változatlanul

a magyar infláció a legnagyobb az EU-ban,

ráadásul amíg majdnem minden más országban már túl vannak a csúcson, nálunk még gyorsult is a drágulás, pedig az enyhe január még abban is segített, hogy decemberhez képest kevesebbet kelljen fizetni a gázért.

Az EU 27 tagállama közül eddig 19 közölte a januári adatot, ezek közül 18 már túljutott az inflációs csúcson, a kivétel Magyarország, ahol már 25,7 százalékos volt a drágulás januárban. 

Ahogy a lap írja, a gyorsan változó tételektől megtisztított

maginfláció egy hónapja 24,8 százalék volt, most 25,4.

Az idősek fogyasztási szokásai szerint átsúlyozott nyugdíjas infláció 26,5 százalékosról 27,4 százalékosra nőtt. Ha pedig nem éves, hanem havi alapon nézzük a számokat, akkor azt kapjuk, hogy decemberről januárra 2,3 százalékkal nőttek az árak.

2022 januárjához képest az alábbiak szerint alakult a drágulás: a háztartási energia 52,4 százalékkal drágább, mint egy éve ilyenkor,

az élelmiszerek ára átlagosan 44 százalékkal nőtt,

az „egyéb cikkek” nevű csoport, benne az üzemanyagokkal, gyógyszerekkel, háztartási fogyó cikkekkel és lakásjavító eszközökkel, 26,3 százalékkal drágább, az alkoholos italok és dohányáruk 15,5 százalékkal drágultak, a tartós fogyasztási cikkek 13,5 százalékkal, a szolgáltatások ára 11,3 százalékkal nőtt, a ruháké pedig 8,9 százalékkal.

(Kiemelt kép illusztráció: Unsplash)