FRISS

Két hónap alatt minden panel elmegy


Egy panellakást kevesebb mint két hónap alatt el lehet adni bárhol az országban, derült a Duna House adataiból. Abban viszont, mi számít jó árnak, még Budapesten belül is hatalmasak a különbségek.

„A rezsicsökkentés kivezetése óta felértékelődött a házgyári lakások fontossága mind a vidéki, mind a fővárosi ingatlanpiacon,

a kiszámítható fenntartási költségük miatt egyre kedveltebbek,

átlagosan két hónapnál kevesebb időre volt szükség a sikeres tranzakció zárásig régiótól függetlenül” – idézte a Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét a Világgazdaság.

A budapesti lakótelepeken a tavalyi év adatai alapján a 2021-es év átlagos négyzetméteráraihoz képest 19–54 százalékpontos áremelkedés volt.

A legnagyobb mértékben, írja a lap, a Bécsi úti, az újpalotai és a gazdagréti lakótelep lakásainak négyzetméterárai drágultak a 2021-es árszinthez képest. A Bécsi úti ingatlanok ára 54 százalékkal emelkedett, utóbbi kettő lakótelep négyzetméterárai pedig 40-40 százalékkal.

A lakások viszont nem ezeken a területeken, hanem

a Fehérvári úti lakótelepen a legdrágábbak.

Itt átlagosan majdnem 900 ezer forintra rúgott az ár négyzetméterenként a Duna House tranzakciós adatai szerint, miközben 2021-ben 650 ezer forint is elegendő volt egy négyzetméterre ezen a területen.

Az árak Gazdagréten is hasonlóak, míg a Bécsi úton és Vizafogón az átlagos négyzetméterárak 805–850 ezer forint között alakultak.

Népszerűség tekintetében az tavalyi év első feléhez képest átrendeződött a lista, Újpalota és Újpest mellett a Füredi úti lakótelepen kínált lakások voltak a legkeresettebbek az év második felében, teszi hozzá a Világgazdaság.

Az egymilliós négyzetméterár már a panelpiacon sem volt meglepő, például egy 36 négyzetméteres, jó állapotú, kiváló elhelyezkedésű lakás a XIII. kerületben 39 millió forintért kelt el. Nem egy vevő volt, aki

60 millió forint felett jutott házgyári lakáshoz

– derül ki a Duna House közleményéből.