KÖZÉLET

Nem tetszik a budapesti közlekedés? Mondd el, hogyan lehetne jobb!


Bringasávok? Akadálymentesítés? Gyalogosbarát közlekedés? Zöld és hozzáférhető főváros? Mától bárki véleményezheti a 2030-ig szóló Budapesti Mobilitási Tervet.

Bár 2030 távolinak tűnik, de Budapest életében hét év nagyon rövid idő, és sok minden rajtunk múlik abban a tekintetben, hogy milyen városban fogunk élni akkor. „A szakmai és civil szervezetekkel történő hossza egyeztetés és a 2019-es elképzelések felülvizsgálata után elérkezett az idő, hogy a szélesebb közönség is megismerje a Budapesti Mobilitási Terv elképzeléseit. És elmondja róla a véleményét” – adta hírül a BKK. 

2019 óta sok minden alapjaiban változtatta meg a városi tapasztalatainkat, olyan kihívásokkal kellett megbirkózni, mint a koronavírus-járvány, az energiaválság, illetve az EU és az új városvezetés klímapolitikája is változott a korábbiakhoz képest.

A Déri Miksa utca / Fotó: Bartha Dorottya

A felülvizsgálat során olyan szempontokat építettek be a Budapesti Mobilitási Tervbe, amelyek

  • gyorsabban közelebb visznek a zöld és hozzáférhető főváros kialakításához;
  • nagy léptékű infrastrukturális beruházások helyett kisebb, gyorsan és hatékonyan megvalósítható, hasznosabb projekteket helyez előtérbe;
  • a közösségi közlekedés fejlesztése mellett nagyobb hangsúlyt fektet az aktív mobilitás, a gyalogos közlekedés és a kerékpározás feltételeinek javítására;
  • korszerű digitális szolgáltatásokat kínál;
  • erősíti a főváros, a kerületek és a térség együttműködését.

Az átfogó fejlesztési szempontok között szerepelnek a gyalogosbarát közterületek kialakítása, akadálymentes járműpark megvalósítása, a közlekedési módok kényelmes váltásának lehetősége és a reptér elérhetőségének javítása is, csak hogy pár konkrétumot emeljünk ki. 

A most elkészült új változat a főváros fenntartható városi mobilitási terveként Budapest közlekedési fejlesztésének irányait hivatott kijelölni 2030-ig. A fenntartható városi mobilitási terv megléte egyben feltétele az egyes Európai Uniós források megszerzésének.

A terv anyaga mától olvasható, és 2023. március 10-ig véleményezhető a BKK honlapján.

A Budapesti Mobilitási Terv a társadalmi vélemények beépítése után nyeri el végső formáját, amelyről a Főváros Közgyűlése várhatóan 2023 tavaszán dönt majd.

 

(Kiemelt kép: Tuba Zoltán / képszerkesztőség)