KÖZÉLET

„Méltatlan, igazságtalan és tarthatatlan” – mondja Karácsony Gergely a kormányberuházások leállításáról


Budapest nemhogy nem kap egy fillért sem a kormánytól, hanem még a főváros fizet 6,348 milliárd forintot.

„Méltatlan, igazságtalan és tarthatatlan” – írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a főváros és az állam jelenlegi viszonyát jellemezve Facebook-bejegyzésében. „Hol van itt az egyenlőség?” – tette fel a költői kérdést a főpolgármester, majd úgy folytatta:

„Kis példabeszéd főváros és állam viszonyáról, a szikár tények és a számok alapján, meg sem próbálva letagadni: ez így méltatlan, igazságtalan, tarthatatlan.”

Közölte: a januári fizetési előírásuk szerint a fővárosi önkormányzat pénteken önként vállalt feladata keretében 6 milliárd 348 millió forintot átutalt a kormánynak, majd hozzátette, hogy ez 348 millió forinttal több, mint a Lánchíd felújítására a kormány által ígért támogatási összeg.

A főpolgármester arról is írt, hogy minden önkormányzat a kötelező feladatainak ellátásra kap normatívát a kormánytól, és ebből vonják még le a fővárosi önkormányzat által a bérek után fizetett adókat, járulékokat és a szolidaritási hozzájárulás címen befizetett adót. „Mindennek az egyenlege: nemhogy nem kapunk egy fillért sem a kormánytól, hanem még mi fizetünk 6,348 milliárd forintot. Csak ebben a hónapban” – írta a főpolgármester.

Karácsony aztán annak a hírnek a kommentálásával zárta posztját, amit mi is szemléztünk, és amiből kiderül, hogy Lázár János mintegy nyolcvan budapesti és agglomerációs kormányberuházást állíttatott és állíttat le:

És akkor olvasom, hogy mindazon fejlesztésekre, amivel eddig oly büszkén kampányoltak Budapesten, és azokra is, ami a város forgalmát alapvetően meghatározó agglomerációs fejlesztésekre vonatkozik, az illetékes miniszter azt írja: „lezárni, nem, soha”. Innen kell tovább lépnünk, ezt kell meghaladnunk Budapesten.

(Kiemelt képünk: Karácsony Gergely / Fotó: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség)