KULTÚRA

Hivatalosan is elindult a Budapest 150 programsorozat


A főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat a Budapest Drámapályázat díjátadójával és egy zeneszerzői pályázat kihirdetésével kezdődött.

A Budapesti Művelődési Központ Budapest Főváros Önkormányzatával és a Színházi Dramaturgok Céhével együttműködve hirdetett drámapályázatot, amire tavaly nyárig lehetett jelentkezni. Megkötés volt, hogy a magyar nyelvű prózai vagy zenés színpadi műveknek valamilyen formában Budapesthez kellett kötődniük. 

Az ötfős, színházi szakemberekből álló zsűri két második és két harmadik díjat osztott ki kedden az Örkény István Színházban rendezett eredményhirdetésen. A zsűri tagjai Csizmadia Tibor rendező, Gáspár Máté kulturális menedzser, a Budapest Brand programigazgatója, Orbán Eszter, a Színházi Dramaturgok Céhe társelnöke, Szikszai Rémusz színész, rendező, valamint Szokolai Brigitta, a Színházi Dramaturgok Céhe társelnöke voltak.

A két második helyezett Pass Andrea és Trencsényi Katalin, a két harmadik helyezett Egressy Zoltánt és Kisari Szabolcs lett.

A díjazottak 2-2, illetve 1,5-1,5 millió forintos jutalmat is nyertek. Ezen felül a legjobbnak ítélt 8 mű kötetben is megjelenik majd a Budapest 150 kiadványai között. A cél az, hogy a kiemelt darabok felkeltsék színházak vagy alkotói csoportok figyelmét, és hogy a színházrajongó közönség már akár a következő színházi évadban láthasson előadásokat a most megszületett művekből.

Zenei pályázatot is hirdettek

„1923-ban, Budapest 50. születésnapján felkérték Dohnányi Ernőt, Bartók Bélát és Kodály Zoltánt egy jubileumi mű komponálására. Ezt a hagyományt szeretnénk mi is folytatni most, száz évvel később, Budapest 150. születésnapján, ezért pályázatot írtunk ki zeneszerzőknek egy új, ünnepi mű megírására”

– jelentette be ugyanezen az eseményen videoüzenetében Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója.

A pályázat nyílt, jeligés és egyfordulós, a pályaműveket a szervezők 2023. április 30-ig várják.

Fontos feltételek:

  • a beküldött zeneművek méltó módon kell, hogy megidézzék a 150 éves Budapestet, a három város egyesítését és a főváros összetett kulturális-történelmi-urbanisztikai identitását,
  • műfaja nagyzenekarra írott komolyzenei mű, ünnepi nyitány legyen,
  • időtartama minimum 5, maximum 10 perc lehet.

A szakmai zsűri 2023. május 30-ig bírálja el a beérkező pályaműveket. A győztes pályamű 2 millió forint díjazásban részesül, a művet pedig a Budapesti Fesztiválzenekar mutatja be Fischer Iván vezényletével egy nagyszabású szabadtéri koncerten, a Hősök terén. A pályázat további részleteiről itt lehet információhoz jutni.

A Budapest Drámapályázat díjátadójával és a zeneszerzői pályázat keddi kihirdetésével hivatalosan is kezdetét vette a Budapest 150 – a főváros egyesítésének évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat.

(Kiemelt képünk: Fortepan/Szepesfalvy Gábor / Illusztráció: Sturm Dániel)