STÍLUS

Videó! A felújítás utolsó pillanataiban jártunk lent az új Deák tér és Ferenciek tere állomásokon


Mindenképpen nézzétek meg a videónkat!

Januárt 23-án hétfőn ismét birtokba vehetik a Budapesten közlekedők az M3-as metró Ferenciek tere, illetve a Deák Ferenc tér állomásait, amellyel Dél-Pest felől így ismét átszállás nélkül válik elérhetővé a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró.

 

 

Korábban már az Énbudapestem is írt arról, hogy a Ferenciek tere hagyományos narancssárga színe mellett feltűnik a névadó szerzetesrend motívuma: a visszafogott, kicsit önmegtartóztató barna és a ragyogó arany kontrasztja határozza meg az arculatot. Míg a peronon állva Szent Ferenc legendájára is utalást találunk a légiesen absztrakt ábrákban”. A Deák téren pedig a ragyogó kékek dominálnak, és a sokak által annyira szeretett verses csempeburkolat is megmarad, amelyek egyébként João Vieira portugál képzőművész alkotása, amit a Lisszaboni Közlekedési Vállalat ajándékozott a magyar fővárosnak 1996-ban.

Hogy mindez hogyan néz ki, milyenek lettek az új állomások, minden bizonnyal saját szellem érdemes megnézni elsősorban – ám az Énbudapestemnek, pár nappal a közönségnek való átadása előtt lehetősége nyílt arra, hogy kamerával a kézben nézhessen körül a végső simításaikban lévő állomásokon.

A lezárt területeken barangolva pedig rögtön meg is ragadtuk a lehetőséget, hogy az állomások építészeivel és kivitelezőivel is beszélgessünk, akiket arról faggattunk, milyen megoldásokkal dolgoztak a felújításkor, milyen újításokat vezettek be az új szakaszokon, vagy épp arról, hogy mi inspirálta őket az állomások dizájnja kapcsán és hogyan valósították meg azokat.

(Képek: Merész Márton / Énbudapestem)