10 sport, amit vadidegenekkel is űzhetsz

A játék kedvéért abból az alapszituációból indulunk ki, hogy vagy te valahol a városban, éppen sportolni készülsz és leszólít egy turista, hogy beszállhat-e. Mert játszani akar, mert unatkozik, mert pont van egy kis ideje, mert tetszel neki. Mindegy. A lényeg, hogy olyan sportokról lesz szó, amit bárkivel lehet űzni, különösebb rákészülés nélkül, városi környezetben, lehetőleg nem egyedül. Szabadtéri (csapat)játékok kicsi történelemmel. 

Csapó Ádám írása

Frizbi

Nem összekeverendő a bumeránggal, ami magányos sport. Ezzel ellentétben a frizbi több embernek kínál szórakoztató dobálási lehetőséget. 1937-ben kezdte el egy fiatal pár hajigálni a pattogatott kukoricás doboz tetejét, szépen szállt és ők azonnal meglátták benne az üzleti lehetőséget. Esélyes, hogy aki frizbit lát a kezünkben és játszani akar, az tudja majd, hogy mire való. Engedjük játszani!

Foci

A focizás magányos része a dekázás, ha valaki ebbe akar beszállni, akkor valószínűleg jobb nálad, úgyhogy bele se kezdjetek. A sima passzolgatásból viszont nagy baj nem lehet, annál is inkább, mert úgy néz ki, hogy ez genetikailag belénk van kódolva. A labdaszerű tárgyak lábbal illetését a közhiedelemmel ellentétben nem az angolok találták fel, hanem nyilván az i.e. 3. századi kínaiak illetve az ókori görögök is rugdostak golyó alakú játékokat pont ezidőtájt.

10 sport, amit vadidegenekkel is űzhetsz
Fotó: Soós Bertalan

Tollaslabda

Ugyan a tollaslabdának is Ázsiai gyökerei vannak, de a ma ismert változatot az Indiát meghódító britek kezdték terjeszteni a 19. században. Lehet hálóval is játszani, ha mindenáron pontokra akarunk játszani, de háló nélkül is működik a dolog, két ütővel és egy labdával. Ráadásul nem is túl fárasztó.

Kosárlabda

A kosárlabdázáshoz jó esetben találunk egy üres kosárlabda pályát, két palánkkal, labdát pedig hoztunk mi. Kicsit gyengébb esetben csak egy palánkunk van és egy labdánk, de a játék így is játszható. Gondolkodhatunk meccsekben is, de ha csak hárompontosokat dobálgatunk, az is vicces tud lenni. Érdekesség, hogy a sportot egy kanadai tesitanár találta fel, mert valami nyugodt játékot szeretett volna tanítani a diákjainak, kevés test-test elleni küzdelemmel. Sikerült neki?

10 sport, amit vadidegenekkel is űzhetsz
Fotó: Soós Bertalan

Sakk

Ha valakit nem te invitálsz, hanem magától jelentkezik, hogy játszani szeretni veled, nagy eséllyel nem csak a szabályokat ismeri, hanem jobban is játszik, mint te. Volt ideje megtanulni, hiszen a Perzsiában megálmodott sakkról az első írásos emlékek a 7. századra datálhatók..

Futás

A futás lehet magányos sport, futhatsz párban vagy falkában is. Ha egy külföldi csatlakozik hozzád, akkor mutathatsz neki új futóutakat vagy tarthatsz neki városnézést is. A futás történeti hátterétől most tekintsünk el: nyilván az az egyetlen kérdés, hogy az ősember valami után vagy valami elől futott-e előbb

10 sport, amit vadidegenekkel is űzhetsz
Fotó: Bódis Krisztián

Csocsó

A legnagyobb esély arra, hogy vadidegenekkel játékba keveredsz egyértelműen egy csocsóasztal környékén várható. A játék alakját egy doboz gyufa ihlette, az 1920-as években levédett ötlet mögött pedig az angol foci hihetetlen népszerűsége állt. Ki kellett találni valamit, amivel az emberek hazavihették egy meccs hangulatát a saját otthonukba. Ez lett az.

Teqball

A meghajlított pingpongasztal eleve vonzza a szemet, biztos, hogy oda fog jönni valaki kérdezősködni, ha játszani lát. A találmány magyar, idén 10 éves, a világranglistát magyarok vezetik, illik tehát mindenkit megverni, aki odaáll az asztalhoz. Hajrá!

10 sport, amit vadidegenekkel is űzhetsz
Fotó: Soós Bertalan

Ping-Pong

Gyaníthatóan ugyanazok az angolok, akik feltalálták, de megunták a tollaslabdát, más elitista sport után néztek. Kitaláltak egy ping-ponghoz nagyon hasonló játékot, de először könyveket használtak hálónak és ütőnek, hogy a golflabdájukat a másik térfélre juttassák. A sport annyira népszerű lett 100 évvel ezelőtt, hogy duzzogva saját sporteszközöket kellett fejleszteniük hozzá. Így egy mai gyereknek nagyon nehéz felnőni anélkül, hogy legalább egyszer ütőt ne adtak volna a kezébe, ehhez a sporthoz is könnyű lesz játszópajtást találni.

Szabadtéri konditerem

A testedzés nemzetközi nyelv, az ókori görögök birkozóedzéséig legalább visszanyúlik a története, egy szabadtéri konditerem pedig gyakorlatilag végtelen számú gyakorlat kipróbálására nyújt lehetőséget. A kommunikáció itt tényleg nem számít, majomlétrázás közben úgysem nagyon akartok beszélgetni. Minden adott tehát, hogy átmozgassátok magatokat, egy húzódzkodó verseny után pedig klasszul össze lehet vigyorogni, ha maradt még erőtök.

10 sport, amit vadidegenekkel is űzhetsz

Fotó: Bódis Krisztián

+1

Darts

Ehhez a sporthoz kell egy kis gyakorlás, egy kis matek, az amatőröknek jó adag szerencse is. Ha ez megvan és jó végén álltok a tűnek, akkor már minden adott lehet egy intenzív estéhez. Ennyivel nem éred be, és többet szeretnél tudni a játékról? Ebből a friss podcastból felzárkózhatsz.