STÍLUS

Frissítő csobbanás – kipróbáltuk a Duna szabadvízi strandját a Kopaszi-gátnál


Puding próbája az evés, egy strandteszté pedig a fürdés (és evés). Így a szerdai kánikula közepén kilátogattunk a Lágymányosi-öbölbe – a BudaPartnál frissen nyitott strandra – hogy csobbanjunk egyet és kipróbáljuk, mit tud a MÁK luxi lángosa. Sok-sok kép és élménybeszámoló az SHO Beachről.

Sokáig a nyár egyik felét ugyan a Balatonnál, de a másikat a Dunakanyarban töltöttem gyerekként, így a folyóban való fürdés a 90-es években elég megszokott dolog volt számomra. De később is, a tucatnyi vízitúrák alkalmával a Szigetköztől Mohácsig megmártóztam a Dunában.  Budapesten azonban még SOHA, így teljes extázisban vártam az újabb alkalmat, ha már a korábbi Valyo strand tesztnapról a Rómain lemaradtam. 

Mielőtt belevetnénk magunkat a helyszín körbejárásába és a Dunába, kezdjük két nagyon fontos dologgal. Az első: a Duna csodálatos, tényleg CSODÁLATOS, selymes vizű, hűs, de nem hideg, az öbölben a víz nyugodt és tiszta. A második: a stranddal kapcsolatban – talán nem szégyen bevallani – felmerültek bennünk félelmek, vajon tényleg olyan jó lesz-e, milyen lesz a közönsége és a hangulata. És most megkövetünk mindenkit az előítéleteink miatt – a személyzet kedves, a vendégek között a pancsoló családosok, idősebb, úszni jövő párok, fűben heverésző fiatalok nagyobb társasággal és tollasozó-romantikázó párok vannak vegyesen, és az árfekvése is nem rí ki a budapesti standok közül.

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

Hol, mikor, mennyiért?

Na de nézzük is, mi minden vár itt minket. A helyszín a Lágymányosi-öböl, ami az épülő BudaPart szomszédságában, konkrétan a MOL torony tövében van. Ennek ellenére nincs hangzavar, az építkezésekből annyi volt érzékelhető, hogy a vízben lebegve nézhettük végig, ahogy a magasház egyik ablaktábláját daruval beemelik a helyére. A toronyházakról szóló vitát itt most nem nyitnánk ki, de meglepő módon itt a legkevésbé bántó a betonmonstrum épület – a látványa az Erzsébet-hídról például sokkal zavaróbb.

A megközelítése is könnyű, legkényelmesebb bringával jönni, a Deák tértől 20-25 perc alatt itt vagyunk. A strand területén van kiépített tároló sok kerékpárnak, de a BudaPart GATE Bubi állomástól is pár perc alatt be tudunk sétálni ide vagy az 1-es villamos megállójától. (De aki autóval jön, jó eséllyel az is tud parkolni a közelben.)

A strand területének nyitvatartása 10:00–22:00-ig tart, de fürdeni csak este 19:00-ig lehet, utána már csak az étterem részek üzemelnek.  

Felnőtt jegy hétközben 3200, hétvégén 4000 forint, de gyerekeknek, diákoknak és 65 felettieknek és a BudaPart lakóinak is jelentős kedvezmény van, illetve délután 16:00 után a felnőtt jegy 1700/2200  a diák/65+ 1200/1500 hétközben/hétvégén. Ráadásul minden jegyben benne van egy 500 forintos kupon is, amit le lehet enni. Mi délután 16:30-kor mentünk, így 1700 forintért mentünk be (ami uszodákban a 2 órás úszójegy árfekvése). De estefelé, a zárás előtt fél órával megnyitják a kapukat és 30 percig ingyen is lehet lubickolni, ekkor is nagyon sokan érkeztek, akik csak egy hűsítő úszkálásra vágytak munkából hazafelé. 

Fotó: Bartha Dorka

Amit a legtöbb balatoni strandon teljesen elfogadunk, hogy van belépő, az egy dunai lehetőségnél miért lenne skandalum? A környezet rendben tartása – nem csak a zöld gyep, de a tiszta mosdók, a zuhanyok, ivókutak és öltözők (mert ez mind van) üzemeltetése is mind benne van, ahogy a folytonos parti őrség felügyelet is vészhelyzet esetére.

Milyen a strand és a víz?

A strand felső részén találjuk a zuhanyokat, lábmosókat és ivókutakat, utána egy szélesebb füves sáv következik, ami délután már kellemesen árnyékos, végül a homokos szakasz, ahol a bérelhető nyugágyak is vannak. 

A víz a bányatavakhoz hasonlóan nagyon gyorsan mélyül, így a 120 cm-es figyelmeztető táblát pár lépés után elérjük, így bizonytalan úszókkal és a kisebb gyerekekkel csak óvatosan! Utána viszont hatalmas úszófelület következik, a legutolsó bója, ameddig ki lehet úszni vagy 30 méterre van a parttól. Szóval aki tényleg természetes vízben szeretne úszni, nem csak pancsolgatni, annak is ajánljuk. A vízminőség is nagyon jó, eleve szigorú előírások és sűrű kötelező bevizsgálás van előírva feltételként ahhoz, hogy egyáltalán megnyithasson egy strand.

Fotó: Bartha Dorka

Gasztrokalandok

minőségi strandkaják megjelenése már nem újkeletű dolog, gondoljunk csak a Palatinuson Bíró Lajos nyitotta Laza Palára, de a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő strandján is válogatott food truckok álltak. Itt talán még tovább emelték a tétet a MÁK pop-up kínálatával és a Cloud 9 fagyijaival valamint a SHO BEACH Grill & Chill ételeivel.

Ha már stand, mi maradtunk a lángosnál (1800 forintért, a belépésnél kapott kuponnal 1300 volt). A MÁK kreációjánál már elve a tésztába mákot kevertek, hogy aztán azt mákos tejföllel, kétféle sajttal és savanyított medvehagyma terméssel szórják meg. A balatoni, fáradt olajban kisült, bödönös tejföllel és trappistával megpakolt lángos után még laikusként is, az első harapás után felmértük, hogy ez egy egészen más liga. Pedig a belépőhöz járó 500 forintos kuponnal árban volt annyi, mint siófoki rokonai.

Fotó: Bartha Dorka

Aki a kihelyezett ivókutakon túl inni szeretne, a fél literes limonádé 850 forint, a koktélok 1850 forintnál kezdődnek, egy korsó Szent András sörfőzdéből származó sör pedig 850 forinttól indul. Ahogy az étlapon lépkedünk a fine-dining felé, az árak is egyre emelkednek, ami ugyan joggal veti fel a kérdést, szükség van-e erre egy strandon. Ám az SHO Beach elég egyértelműen, nem csak mint sima strand pozícionálja magát, hiszen 19:00 után még órákig működnek a vendéglátóhelyek, így értelmezhetőbbé válik az éttermi kínálat.

Összességében elmondható, hogy (a jó értelmében) nagyon szürreális élmény a kacsákkal úszkálni az épülő MOL torony tövében, mintha nem is Budapesten lennénk. Másrészt talán ez a projekt további kezdeményezéseknek is ösztönző mintául szolgálhat, hogy micsoda lehetőségek vannak egy-egy Duna-menti strandban, és pár év múlva már nem győzünk válogatni a helyszínek között, ahogy ez valaha volt amúgy a fővárosi folyópartoknál is.

SHO Beach

  • 1117 Budapest, Bíró László József körút 4.
  • Nyitvatartás: strand – 10.00-19.00/ éttermek: 10:00-22:00
  • Jegyárak