Meghosszabbította a Fővárosi Önkormányzat a jelentkezési határidőt az ingyenes permakultúrás balkonkertészeti képzésére.
A Fővárosi Önkormányzat 2025 januárjának végén indította el a jelentkezést a balkonkertészeti szemléletformáló képzésére. A pályázat célja, ahogy a pályázati kiírásban olvasható, hogy a lakótelepen, társasházakban élők elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek az otthoni környezetben is megtermelhető ehető haszonnövényekről és a háztartásokban keletkező zöldhulladékok kezeléséről.
A permakultúrás termesztés lényege, hogy a növényeket vegyszermentesen, a természetes folyamatokra alapozva egy zártláncú és önfenntartó rendszerben gondozzuk, kihasználva a növények, állatok (pl. giliszták és rovarok) és mikroorganizmusok együttműködését.
A hagyományoshoz képest ezekhez a kertekhez
csak minimális energiabefektetés szükséges,
mivel a természetes élőkörnyezetet utánozzák le.
A képzés keretében a sikeresen pályázó jelentkezők egy hétalkalmas, intenzív permakultúrás balkonkertészeti oktatáson vehetnek részt. A program eszközöket is biztosít a résztvevőknek ahhoz, hogy a tanultakat saját lakókörnyezetükben is alkalmazni tudják egy saját permakultúrás balkonkert kialakítása során.
Mindez egészen pontosan azt jelenti, hogy 6 egymást követő héten hétköznap délutánonként
egy-egy 3 órás elméleti kurzust tartanak,
továbbá a hetedik héten egy 8 órás gyakorlati alkalmon kell részt venni. A képzés helyszíne a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum - Forrásház Gondozási Központ.
A HORIZON EUROPE FoodCLIC projekthez kapcsolódó pályázaton nagykorú, cselekvőképes, Kispesten bejelentett állandó lakóhellyel vagy bejelentett, érvényes tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy vehet részt.
Fontos továbbá, hogy a pályázó rendelkezzen a balkonkertészeti eszközök (1 darab 100x40x65 centi nagyságú ültetőláda és 1 darab 80x21x18 centi nagyságú virágláda) elhelyezésére alkalmas, a lakóépület szerkezetéhez kapcsolódó, kertnek nem minősülő szabad légterű területtel (például erkély, terasz, körfolyosó).
Jelentkezni az itt található űrlap online kitöltésével és beküldésével lehet. A jelentkezési határidő eredetileg március 3. volt, de mint fentebb írtuk, az önkormányzat kitolta március 10-ig.
A jelentkezők rangsorolása során a Fővárosi Önkormányzat előnyben részesíti a társadalmilag sérülékeny csoportokhoz tartozókat, így a helyi családsegítő intézményekkel kapcsolatban álló egyszülős, illetve nagycsaládokat.
A pályázat meghirdetéséről a felemásan sikerült 2025 januári közgyűlésen döntöttek a képviselők.
Ahogy a közgyűlés elé terjesztett javaslatban írták,
napjaink élelmiszerellátási rendszereinek legnagyobb kihívása,
hogy mindenki számára megfelelő, biztonságos, változatos, tápanyagdús étrendet biztosítson úgy, hogy azzal hozzájáruljon a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez, illetve ne pazarolja a természeti erőforrásokat, egyben segítse a mezőgazdaságból és élelmiszerelőállításból élők tisztességes megélhetését.
Világ- és európai uniós szinten is stratégiai célkitűzéssé vált, hogy a termőföldtől az asztalig tartó élelmezési rendszereinket fenntarthatóbbá váljanak, mind az élelmiszertermelés, mind az élelmiszerfogyasztás vonatkozásában annak érdekében, hogy csökkenjen e rendszerek környezeti lábnyoma, erősödjön az ágazat és a társadalmi csoportok válságokkal szembeni ellenállóképessége, illetve folyamatosan biztosított legyen az egészséges és megfizethető élelmiszerek elérhetősége a jelen és a jövő nemzedékei számára is.
Európa városi területei jelentős kihívásokkal néznek szembe, amikor biztosítani szeretnék az egészséges, megfizethető, biztonságos és fenntartható módon előállított élelmiszerek elérhetőségét.
Budapestnek is fel kell készülnie a klímaváltozás,
az energiakrízis és a gazdasági visszaesés kedvezőtlen környezeti és társadalmi hatásaira az élelmezésbiztonság terén. A romló környezeti feltételek, az energiahordozók hozzáférhetőségének és árának hektikus változásai, illetve az ugrásszerű és rendkívül magas élelmiszerinfláció mind hatással vannak a lakosság élelmiszerhez való hozzáférésére.
A nemzeti stratégiaalkotási folyamatokat megelőzve, a Fővárosi Önkormányzat elkezdte kialakítani saját vízióját arról, hogyan lehet fenntarthatóvá tenni Budapest élelmiszerrendszerét, melyhez jó alapot nyújtanak a meglévő fővárosi fenntartású infrastrukturális rendszerek, mint például a piacok és vásárcsarnokok hálózata, valamint a közétkeztetést nyújtó iskolai és szociális intézményi konyhák.
A Fővárosi Önkormányzat több, a városi élelmiszerrendszereket érintő, az Európai Unió által támogatott projektben is részt vesz (FoodCLIC, SchoolFood4Change, DIVINFOOD), melyek célja a városhoz kapcsolódó élelmiszerrendszerek (városi mezőgazdaság, közétkeztetés, élelmiszerhulladék kezelő rendszerek stb.) fenntarthatóbbá tétele.
A „Permakultúrás balkonkertészeti szemléletformáló képzés a XIX. kerületben” című projekt egy, a városi élelmiszerrendszerekhez kapcsolódó mintaprojekt is egyben, amely illeszkedik a stratégiai célkitűzések közé, hogy
előmozduljon a városi mezőgazdaság térnyerése,
és támogatásban részesüljenek a szociálisan érzékeny társadalmi csoportok.