Január közepén – az akkor még nulla fok közeli hőmérséklettel is dacolva – egy szombati reggel felkerekedtünk, hogy kilátogassunk a budapesti Chinatownba, a kínai újévi ünnepségre.
A világ közel negyede, több milliárd ember ünnepli a kínai újévet, Budapesten is nemcsak az itt élő kínai közösség, de sok érdeklődő is kilátogatott az eseményekre Kőbányára. A kínai újév mozgóünnep, mindig a holdtöltéhez kapcsolódik, és összességében 15 napig tart, hatalmas családi találkozókkal, ajándékozással és közös étkezésekkel ünneplik. Idén január 29-én léptünk be a Kígyó évébe.
Chinatownban a hideg ellenére is fesztiválhangulat volt, be lehetett öltözni különböző tradicionális ruhákba és ki lehetett próbálni a művészi arcfestést és a cukorka állatfújást is. De a legnépszerűbb a két kívánságfa volt, amikre a piros kártyákra írt kívánságainkat lehetett felakasztani. Sikeres vizsgáktól az egészségen át a boldogságig választhattunk, mire is vágyunk a legjobban.
Míg a foodtruckok között bolyongtunk, meghozva a nap második legnehezebb döntését, hogy mit is kóstoljunk meg délelőtt, körülöttünk sárkánytáncosok keringtek, a színpadon pedig valaki a Tavaszi szél vizet áraszt-ot énekelte, csak éppen kínaiul.
A magyarországi kínai közösség az ország legnagyobb nem honos nemzetisége. A 2022-es népszámlálás adatai szerint 18 154 kínai állampolgárságú személy élt Magyarországon, kulturális központjuk pedig itt található, Kőbányán.
A délutánt Wang Mesterrel töltöttük, a kínai negyedben megnyílt legújabb éttermében, klasszikus és kissé rendhagyóbb fogásokat kóstoltunk végig a nagyvárosi, neonfényes pop-art hangulatot megidéző Eastwinben. Itt kiemelten Jünnan tartomány gasztronómiája a hangsúlyos, szóval nem egy “összkínai” ízeket kínáló étteremről van szó.

Wang Mester, polgári nevén Wang Qiang, 33 éve érkezett Magyarországra turistaként Pekingből, véletlenül. Éppen Moszkvában volt, egy ismerőse mondta, hogy van két vonatjegye, megnézik-e Budapestet. És ahogy mesélte, azonnal beleszeretett az országba. Éttermeinek (összesen hat van most), népszerű közösségi csatornáinak és a saját főzőműsorának, a Wang Wokjának hála pedig a magyarok ismerkedtek meg és szerettek be a kínai gasztronómiába és kultúrába. Wang Mester nagyon szépen beszéli a magyart, de az mondja, az igeidőkkel bajban van, mert a mandarinban nem ez a logika van.
A kérdésre, hogy mi a kedvenc magyar étele, azonnal rávágta, hogy a gulyásleves. Nekünk viszont az Eastwinben a száznapos tojás ízlett a leginkább (önmagunkat is meglepve). De kóstoltunk egészben sült halat is, mivel a hal is az újévi étkezés elengedhetetlen része. A halat jelentő kínai „yú” szó kiejtése homofonikus a „bőség” szóval és ezzel az új évre szóló gazdag áldásokat idézi meg. A menü része volt az egészben sült kacsa és persze nem maradhatott el a roppanós, sült selyemhernyóbábok kóstolása sem, hogy kicsit tágítsuk a gasztronómiai horizontunkat.